Bu Blogda Ara

3 Kasım 2008 Pazartesi

SONBAHAR VE ARILARDAKİ DURUMLAR...

Sonbahar diyoruz aslında birçok yerde kışa giriş var ama bizim buralarda sonbaharı biraz hissetmeye başladık,yaprakların azda olsa sarardığı görülmekte.

Havalar süper denecek kadar güzeldi cumartesi köye çıktık ve pazartesi akşamı döndük güzel havayla beraber işlerimizi yapmaya çalıştık tabii bu ortamda çayın tadıda bir başka oluyor.

Arılar bu gün çay çiçeği ağırlıklı polen ve nekter getiriyorlardı ,bu mevsimde iyi bir görüntüleri vardı dıştan baktınızmı durum bunu göstermekte..

Bu kovanı içerden ikiye böldüm ve iki adet ana yetiştirdik ikiside şu an için sorunsuz görünüyor.Geçen kışın meydana gelen ana kayıplarından sonra stepne analar yetiştirip bu şekilde ikiye bölüp elimizde ana olmasını sağladık.Bu arada sevgili Ali türk kardeşimin kulakları çınlasın geçek kışın bana iki adet ana göndermişti ve iki koloniyi onun sayesinde kurtarmıştık,tabii her zaman Ali den almak diye bir şey olmaz dersimize iyi çalıştık .

Bu resimde içerden ikiye böldüğüm ve analarını yeni yetiştirdiğim koloninin sağ taraftaki ana ve yavrulama durumunu görüyorsunuz tabii invert şurup beslemesi yapılmakta.

Sağ bölmedeki arıların çalışmaları iyi durumda polenli bir arıyı görmektesiniz.

Buda ikiye içerden bölüp ana yaptırdığım koloninin sol taraftaki arılarının ve yavrulama durumunu görüyorsunuz 4 adet stepne anayla kışa giriyoruz.

3 yorum:

AHMET ARICI dedi ki...

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte artık arıları kış düzenine geçirme zamanı yaklaşmış demektir. Sonbaharda alacağımız basit önlemler arı kolonisinin kışı emniyetli bir şekilde geçirmesini sağlar. Sonbaharda güçlü olan bir arı ailesi ilkbahara da güçlü olarak çıkar. A) Yağmacılığa karşı önlemler. Yine sonbahar ayları yağmacılık tehlikesinin olduğu aylardır. B) Yiyecek durumunun kontrolü. Yaklaşık 15-20 kg balı olan bir kovan o kışı sönmeden geçirebilir. C) Ana arının kontrolü. Ana arının durumu muhakkak kontrol edilerek hastalıklı, yaşlı ya da bir şekilde sakat kalmış ana arılar muhakkak değiştirilmelidir. D) Üst örtüsü kontrolü. Kovan üst örtüsünün kovan içindeki fazla rutubeti alacak şekilde olması gerekir. E) Kovan bölme tahtası. Eğer kovan içinde arıların işgal etmediği çerçeveler varsa bunları muhakkak almak gerekir. G) Fazla ballar. Kuluçkalıktaki fazla balları almak gerekir. F) Yağmacılığa karşı önlemler. Yine sonbahar ayları yağmacılık tehlikesinin olduğu aylardır. AHMET ARICI

Unknown dedi ki...

Ahmet kardeşim son derece haklısın bu ilkelere uyan arıcı kayıpsız bahara çıkacaktır.

UĞUR KIRAN dedi ki...

Salih abi, kovanlarına maşallah demekte başka diyeceğim yoktur.ALLAH nazardan saklasın.