Bu Blogda Ara

17 Ocak 2010 Pazar

TEMA VAKFI ARICILIK ÇALIŞMALARI RİZE;

programda macahel a.ş arıcılık uzmanı sayın;Mehmet CEYLAN 'ın sunumu ardından soru cevap şeklinde faydalı birbilgi alış verişi sağlandı.

Tema vatfı işbirliğiyle macahel aş. tarafından 16 ocak 2010 da rizede bir konferan düzenlendi.

Program açılış konuşmasını TEMA Vakfı Rize temsilcisi Nevzat Özer yaptı, Doğu Karadeniz Bölgesinin kıyı çizgisinden hemen yükselen dağları, derin vadileri, orman gülü çalılıkları, iklimsel özellikleriyle çok zengin ve çeşitli arı florasına sahip olduğunu, bu durumun da arıcılık faaliyetleri açısından çok önemli imkanlarlar sunduğunu belirtti.

Bölge halkının bu özellikleri üretime, gelire dönüştürmekte zorlandığını, koloni başına bal veriminden kaliteye, hijyenden pazarlamaya kadar bir dizi sorunla karşılaştığını vurgulayan Özer, ''Yanlış uygulamalar ve denetimsizlik, arıcılığı yok olma noktasına getirmektedir. Diğer taraftan şifa olsun diye bal yediğini sanan tüketiciye ticari glikoz ve kanserojen maddeler sunulmaktadır. Oysa Türkiye, iklimi ve florası ile bugünkünün on katı bal üretim potansiyeline sahiptir. Gelişmiş ülkelerde kişi başına bal tüketimi bizim ülkemizden üç kat fazladır. Balın dış satım imkanı fevkalade yüksektir. AB'nin bal açığı 150 bin tondur.'' dedi.

İkinci konuşmacı olarak Rize tarım il müdürümüz sayın Adem ÇEKİÇ söz aldı,teşekkür ve temennilerini belirtti.

Tema vakfı başkanı sayın Ümit Yaşar GÜRSES

Tanıdık arıcılarlada görüşme imkanı bulduk;soldaki Hüseyin KABİL (bloğu olduğunu burda öğrendim)yanındaki Anzerli Mahmut ÖZÇELİK, anzer petek yetkilisi ve bendeniz

Arı malzemecisi şaban ve pazarlı arıcı bir arkadaş

Hüseyin KABİL, Mahmut ÖZÇELİK ve yine blogcu kardeşim Onur DEMİRCİOĞLU  http://yagmurulkesi.blogspot.com/

Sonuç olarak bugün hava Rizede soğuk olmasada puslu ve yağmurluydu; bu etkinlik içimizi ısıttı diyebiliriz.::)

3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Salih bey,bu gibi etkinliklerle gelecek nesillerin daha da bilinçleneceğini,hastalıklarla mücadelede olsun,verim artışında olsun çıtanın yükseklerine çekileceğine olan inancım tamdır.En azından insanlar kendi doğrularının yanında çevrenin doğrularını da öğreneceklerdir.Bu vesileyle tüm eğitimcilere ve katılımcılara başarılar ve kolaylıklar dilerim.Saygılarımla.

demircioğlu dedi ki...

eline emeğine sağlık, çok güzel özetlemişsiniz herşeyi. sizi tanımak çok güzel, seri paylaşımlarınızı bekliyoruz.

aytekin ışık dedi ki...

Salih Bey;Laz Arıcı da TEMA konusunda sizinle benzer yazıyı yazmıştı orda yorum yaptım buraya da yazma gerekliliğini hissettim. TEMA gittiği yerde sömürü düzenini kurar oranın doğal kaynaklarını paraya çevirir.Rizenin arısı soysuzlaştırılmış hepsi hikaye,hepsi yalan asıl soysuzlaşan kendileridir.Amerika gibi.ıraka kitle imha silahı var dediler girdiler petrolünü alıyorlar ve çıkmıyorlar.TEMA para peşinde..Çiftçiye ana üretimini öğretirler neden?kendilerine para kazandırsın diye.rüşet kovan,kek satalım diye.üretilen ana arıyı alırlar ama kaça alırlar.13 liraya alıp 25 e satarlar..emeği arıcı harcar parayı TEMA kazanır.Bal da aynı şekilde..Son yıllarda TEMA erozyonla nlarda mücadeleyi unuttu işi gücü arıcılık oldu çünkü para var.. seleksiyon yapmadan rasgele larva transferiyle ana üretirler ve bunları Türkiye geneline pazarlarlar. Türkiyede birim kovandan üretilen bal miktarını düşürürler..TEMA artvinden kovuldu.Kendine yeni yerler arıyor..dikkat edin RİZE ye sokmayın.Doğal kaynaklardan 12 ay orda bulunan bölge halkı yararlansın..slm lar