Bu Blogda Ara

15 Ağustos 2008 Cuma

YAYLA DÖNÜŞÜ AKLIMIZA TAKILAN GÜZELLİKLER VE SEZON DEĞERLENDİRMESİ

Sezon kısa sürdü.Kısa sezonun güzel çiçeklerinden mor papatya.

Bulunduğumuz yerde birbirinden güzel çiçekler var.Bu çiçek de kanolaya benziyor ama kanola bitkisi değil ve kelebekten başka  ziyaretçisi yok yani bizim için sadece görsel bir güzellik :)

Görünen kulede bizim su ihtiyacımızı karşılamak amacıyla yaptığımız su depomuz bulunmakta.Aşağıda yapmış olduğumuz motor ve pompadan buraya suyu pompalıyor gerekli yerlere gitmesini sağlıyoruz.

4 Temmuz tarihinde buraya geldiğimizde çok güzeldi durumlar.Arılar adeta çileden çıkmıştı, çok güzel bal akışı vardı, günde iki kilo civarında bal geliyordu gözlemlerime göre.Fakat havaların 34 civarı dereceler etrafında sürdürmesiyle beraber aşırı sıcaktan dolayı bal akışında azalma, otlarda yanma ve çiçeklerde azalma meydana geldi.Toplam verimli bal akışı 15 gün boyunca devam etti.Eğer bu süre  30 gün olabilmiş olsaydı çok verimli bir sezon geçirmiş olacaktık.Ama gene de binlerce kez şükrediyoruz.

Rezmin tarihine bakıldığında bu tarihlerde bal akışı ve flora akışı çokgüzeldi.Bu çiçeğe buralarda biz nane diyoruz.Nanegillerin bir türü nane kokuyor arıların en sevdiği çiçeklerden biri.

Bu resmin çekildiği tarihten itibaren bir hafta sonra bütün çiçekler kurudu.Çok az miktarda çiçek kaldı.Normal şartlarda Ağustos sonunu bulması gereken sezonu Ağustos'un ilk haftasında kapattık.Ve 2009'un çalışmalarına hiç aralık vermeksizin start verdik.

Bu çiçeğe de oranın yerlisi koyun gözü diyor.Yoncagillerden bir tür olsa gerek.Arıların da ziyaretçi çiçeklerinden biri.

Bal çiçeklerimizin en başında gelen yöresel ismi (biz burada çiçeklerin çoğunu yöresel isimleriyle tanıyoruz) hulis çiçeği.Bir aya yakın çiçeklenme süresi olur, bu yıl istisnai olarak bu süre 15 gün sürdü.Arıların çok sevdiği bir çiçek.Güzel de bal nektarı veriyor.

Arının da böylesini ilk kez gördüm.Bir tür yaban arısı.

Bana göre bütün çiçekler içerisinde en güzeli bu.İsmi gelincik çiçeği.Gerçekten de gelin gibi gözde bir çiçek.Arıların pek ziyaret ettiği söylenemez ama güzelliği bize yeter diyoruz.

İsmini bilmiyorum yöreses ismini de öğrenemedim.İsteyen istediği ismi verebilir.Arıların çokca ziyaret ettiğini gözledim.

Arılığımdan ve şantiyeden genel bir görünüş.Aynı yerin resmini bir de son halini çekip yayınlayacağım ne kadar  fark olduğunu siz de göreceksiniz.

4 yorum:

manos dedi ki...

merhaba salih
foto no 3 is for water????
how you put the water in there???

Ballı Baba dedi ki...

Salih kardeşim merhaba; Bu güzellikler içinde olmak bile yeterli. Her şey gönlünce olsun...

İlhami Uyar dedi ki...

Salih bey gerçekten çevre çok güzel ,bu güzelliklere nektar akımıda dahil olsaydı herşey dahada mükemmel olurdu,yapacak birşey yok,herşey gönlünüzce olsun.

mehmet metin özhal dedi ki...

Salih bey ,öncelikle nefis fotolar ve arıcılıkla ilgili paylaşımlarınız için sizi kutlarım.Yukarıda koyu erguvan renkli,şekilce soğan çiçeğini andıran çiçek bir tür"yabani sarmısak"bitkisine aittir.Latince adını bulamadım.Taze bitkisi prasa gibi pişirilip yenebilir.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.