Bu Blogda Ara

31 Ekim 2008 Cuma

BİRAZ ARICILIK GERİSİ BOTANİK GÖRÜNTÜLER

Resimde görülen yer Kaçkar Dağlarının zirvesindeki birçok krater göllerinden biri Karadeniz Gölü.Bence en güzeli de bu.Hiç bir yapay güzelliğin boy ölçüşmesinin mümkün olamayacağı kadar etkileyici.Bu eşsiz güzelliğe değil el değmesi arılar bile değmiyor :) . Yaklaşık 3500 m rakımlı olan Kaçkar Dağlarının zirvesindeki bu doğa harikalarındaki görüldüğü gibi var olan çiçeklere arılar ulaşamıyor.Her halde biyolojik gelişmelerinde de rüzgar yeterli oluyor. 

Bu da benim yaşadığım şehir RİZE.Rize'de her zaman yeşil ve maviyi bir arada görmek mümkün.Hatta öyle ki sadece yeşil ya da mavi denen birşey yok.Biri olmadan diğeri de olmazmış gibi.

Gelelim arılardaki son duruma.Daha önceden ırklarında fazlasıyla melezleşme olan arılarımda Eylül sonlarına doğru saf kafkas kolonilerinden alınan yumurtalardan ana yaptırdığım bir koloniyi görmektesiniz.

Bu resme tesadüfen rastladım ve paylaşmak istedim.Arılar propolis için kavga ediyor.Bu propolis ne kadar değerliymiş böyle de bizim haberimiz yokmuş.Bundan sonra biz de gereken önemi veriyoruz propolise.

Yukarıda üstten resmini gördüğünüz koloninin anasını saf kafkas arıdan yaptırtmıştık.Hep merak ettiğim acaba çıkan yeni arılar ilk olarak fazla melez mi yoksa safa yakın bir ırk mı olacaktı.Resimde görüldüğü gibi hiç sarı kemer oluşmadı arılarda.Ve istediğim sonuca ulaşmış oldum.

Yeni kraliçe arımız Maçahel Rize F1 ana ilk posta yavrusu çıktı, ikinci yavrulama dönemini de başarıyla sürdürüyor şu günlerde.

Kendi bahçemde yetiştirdiğim mandalinalar.Yalnız bunlar ticari amaçlı değil kendi yiyeceğim ve eş dost için.Son halleri resimde görüldüğü gibi.

Çay çiçeği ve tohumu.Görülen tohum açılacak içinden tohumu çıkacak.Ceviz gibi düşünülebilir.

Bir yıl önce toprağa atılan çay fidesi aynı senede bir sene sonraki neslinin devamı için hemen çiçeğini açmış.Bu ne acele yahu.

Gemiciler Köyümüzden bir görünüm.

Görünüşü gerçekten çok gayet güzel, her yerde kolayca yetişebilen ve uzun süre çiçek açmış bir şekilde kalabilen bir çiçek olmasına rağmen arılar hiç uğramıyor uğramak bir yana dursun 5 metre yakınından bile geçmiyor.Görünen meyvelerinin de hiç bir faydasını görmedim rehir zembelek gibi bir bitki :) elbette tabiata bir katkısı vardır.Öyle ki yaratılmış.

Kabak ve çiçeği bir arada.10 gün önce çektiğim bir resim(diğer bütün resimler için de aynı şey geçerli)

Sadece kabak çiçeği.Ne kadar güzel görünüyor değil mi.Özellikle rengi çok ilgi toplayıcı.

Türkmen halısı denilen bu bitkiyi geçen yıl amcamın oğlunun kendi çiçek üretim serasından aldım.Geldim evimin bahçesine diktim duvardan aşağıya sarkan bir çiçek ve Nisan-Mayıs aylarında açık mor şahane bir çiçek açıyor.Diğer aylarda resimde görüldüğü gibi olduğu yeri halı gibi örtüyor.

Ayrıca oradaki GS yazısını da çocuklar işlemiş :) 

Bu da sarmaşık çiçeği.Sarmaşık çiçeklerinden her yıl olduğu gibi bu yıl da hem polen hem nektar olarak kendi ihtiyaçları doğrultusunda bayağı faydalandılar.Ağaçlara tırmanmış bir şekilde sarmaşık bitkisini görmektesiniz.

Gene Kaçkarlardan bir görüntü.

Yakın bir akrabamızın örnek çay bahçelerini görmektesiniz.

Ben de her işe yetişiyorum.7 yılda bir çay budaması yapıyoruz.Motorlu budama makinesiyle oldukça kolaylıyoruz işimizi.İcat eden sağolsun gerçekten.

Trabzon hurması mı Rize hurmasımı o kadarını bilemem valla bu benim halis mulis bahçemin hurması.Çok da lezzetliydi lokum gibi.Tabi bu hurmayı benim elim eşliğinde görüyorsunuz :)

Hurma tek başına daha güzelmiş:).Tabiki de bunları götürüyoruz hiç aklınız olmasın, hurma,mandalina,kivi hiç farketmiyor mevsimine göre öğlen vaktini meyveyle geçiriyoruz :)

8 yorum:

Unknown dedi ki...

değerli kardeşim salih yine yaralarımı deştin o gölün resmini koymakla o göllerden birinde üzeri yosun tutmuş 8-10 kg cıvarında ala balık tutmuştuk 30 sene kadar önce şimdilerde belkide hiç kalmamıştır o zamanlarda yeni yeni ziyaretçiler gitmekte idi oralara 1,5 saat katır sırtında gidebilmiştik oraya selamlar olsun o günlere.

Unknown dedi ki...

Asim abi o göllere bişeyolmadı,gönlünü rahat tut.Balıkda var zira her babayiğit oralara tırmanamıyorda ondan,tırmananlarda doğa gönüllüleri ,dağcılar ve türistlerdir.

AHMET ARICI dedi ki...

Bitki Örtüsü: Rize il topraklarının % 48’e yakını orman ve fundalıklarla kaplıdır. Ormanlar 2800 m yüksekliğe kadar bulunur. % 24’ü çayır ve mer’a, % 21’i ekili ve dikili alanlarla kaplıdır. Genel olarak Rize il toprakları çok çeşitli ve çok gür bir bitki örtüsüyle yemyeşildir.

Rize il topraklarının 40.000 hektarı çay bahçeleridir. Çay, Rize’nin sembolüdür. Çayın dışında geniş fındık, mandalina, armut ve elma bahçeleri de vardır.AHMET ARICI

Unknown dedi ki...

Salih abi resimlerine keyifle beğenerek bakıyorum paylaşım için teşekkürler.
Memleketimizin güzelliği hiç bir avrupa ülkesünde yok.

Selamlar saygılar.

cengizbahar dedi ki...

Salih bey;
Rize mandalinası ve Trabzon hurması çukurovada da üretiliyor. Özellikle Rize mandalinası erkenci olarak yetişiyor. Bol lifli ve ince kabuklu. Hurmanın iki türü var. Hatay hurması ve Trabzon hurması. Trabzon hurması yumuşak ve çekirdeksiz. Açık kahverenkli.Bol şekerli. Ham iken tadı kekre. Hatay hurması, sert ve içi kahverenginde çekirdekli. Sizin elinizde tuttuğunuz bizlerin Hatay hurması dediği türe benziyor. Benim de 6 kök hurmam var. Fidancıdan Hatay hurması diye almıştım.

Unknown dedi ki...

Salih abi göl resmine bittim gerçekten çok güzel ve mütiş yer bizlerle bu güzellikleri paylaştığın için teşekkür ederim.

AHMET ARICI dedi ki...

ARICILIKTA BAZI PÜF NOKTALARI:
İlk bakışta arıcılarımız örtü bezinin önmini
anlamayabilirler
küçük bir nuans farkı gelebilir
önemsemeyebilir
fakat küçük şeyler buyuk sonuçlar doğurur
diğer bir konuda şudur örtü tahtası arıcılıkta var olan bir konudur
yeni ortaya çıkmış bir konu değildir
bir icad değildir

zaten eskiden beri var olan bir şey
hiç düşündükmük mü
kovan uçüşdeliği neden 20 cm niye 30 cm değil
çerçeve yan kenarı neden 7,5 mm 2 cm değil
çerçeve boyu neden 25 27 değil
herşeyin bir sebebi var
ölçülmüş biçilmiş
kovanı icad eden şahısta kovan planında ilk önce ortü tahtası koymuş
bizim arıcılar da bunu değiştirmiş bez koymuş
dolayısıyle planı bozmuş
plan bozulunca kovandaki dengeler altüst oluyor
arı eziyet çekiyor
bize düşen plana sadık kalmak ekleme yapmamak

çünkükovanda havalandırma çok önemli. Devamı gelecek; bol ballı günler AHMET ARICI

Unknown dedi ki...

Yorumlarıyla bize iltifat eden arkadaşlara teşekkür ederim.

Her arıcı bir doğa dostudur aynı zamanda,tabii objektiflerimize takılan güzellikleri paylaşacaazki her yerde ne oluyor haberimiz olsun.