Bu Blogda Ara

4 Aralık 2008 Perşembe

EN ÇOK SORULAN SORU BALIN DONMASI.....

DONAN BAL SAHTE BAL DEĞİLDİR.. Balda Kristalleşme (Donma ) Balın donması yani halk dilinde şekerlenmesi içindeki glikozun tanecikler haline gelmesi sonucu balın akıcılığını az veya çok kaybetmesiyle oluşan doğal bir olaydır. Tüketicinin çoğu için hileli şüphesi uyandıran balda ki bu görüntü yeterince bilgi sahibi olunmamasından kaynaklanmaktadır.Kristalizasyon birçok saf ve kaliteli balda üretimden tüketime her aşamada karşılaşılabilen zararsız bir değişimdir.Bal neden donar:Bal toplandığı nektar (Balözü) kaynağına göre ve arıların salgı bezlerinin faaliyetlerine bağlı olarak yaklaşık 15 çeşit doğal şeker içerir. Baldaki doğal şekerlerin çoğunluğunu fruktoz ve glikoz meydana getirir. Glikozun mono hidrat partikülleri kristalleşmeyi tetikler. Süzme ballarda kristalleşme daha erken başlamaktadır. Baldaki glikoz-su oranı 1,7 den daha düşük ballar hiç şekerlenmezken 2,1 den daha yüksek su oranına sahip ballar kısa sürede şekerlenmektedir. Balın toplandığı kaynağa bağlı olarak glikoz ve fruktoz oranı da değişebilmektedir. Glikoz oranı artıkça kristalize olma riski artmaktadır. Fruktoz oranı arttıkça ise daha geç donma görülmektedir. Örneğin ayçiçeği, yonca ve pamuk balları kısa sürede şekerlendiği halde akasya, hardal, orman gülü(KOMAR) ve çam balı geç kristalleşir. Kısacası balın kristalleşme süreci kalitesine değil kaynağına bağlıdır. Ballar 18-24 C˚ de depolanmalıdır. Ballar 14 C˚ de kristalleşir, 21-27 C˚ ısılarda kristalleşme olmaz ancak balda fermantasyon sonucu bozulmalar olabilir. Balın saklandığı kaplar, ortamdaki nem, ısı ve ışıkta kristalleşmeyi etkilemektedir. Bunun dışında süzme ballarda balın içindeki hava kabarcıkları, polen, toz, çöp, balmumu, propolis ve diğer yabancı maddelerde kristalleşmeye neden olmaktadır. Kristalleşme bir tercih sebebidir. Kontrollü olarak kristalleştirilmiş ballar gelişmiş ülkelerde daha çok tercih edilmektedir (Örneğin Almanya). Balın kristalleşmesi gerçek bal olduğunun bir kanıtıdır. Kristalleşen süzme ballar sıcak su banyosuyla çözülüp eski halini alır. 38 C˚ yi geçmeden çözdürülen ballarda besin kaybı söz konusu değildir.
 Gelelim bu konuda memleketimizde bu yanlışbilinçlenmeyi ortadan kaldıracak hiç bir çalışmada görülmemekte,ben Rizede arıcılıkla uğraşan insanların bu sorun üzerinde çok şikayet aldıkları ve donan balları satamadıkları ,ayrıcada eritme yöntemininde bala  zarar verebileceğini düşündüklerini görmekteyim.Bu konuda çok daha bilinçli tüketiciler oluşması için mücadele vermeliyiz,Almanyada adamlar donan balın hakiki bal testi olduğunu tüketiciye kabül ettirmeliyiz diye düşünüyorum.::))

8 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
salih abi çöok önemli bir konuyu
dile getirdin
rizeye selamlar

Kozlu Ziraat Pazarlama dedi ki...

Selamunaleyküm adaşım.
Evet malesef arıcılarımızın en yoğun rahatsızlık duydukları, balı tanımıyanlar tarafından yöneltilen şikayet.Maşallah balında gerçekten çok nefis gözüküyor. Aslında donsa dahada güzel yenir ya. Anlamıyanlarda varsın yemesin. Tabi bunu kızgınlığımdan diyorum.Aslında anlamıyanlarıda bilgilendireceğiz tabiki.
Bir vesileyle Mubarek Kurban Bayramınızı kutluyor, sağlık ve huzur içerisinde daha nice bayramlar ve nice,nice güzel günlere erişmenizi Yaradanımızdan niyaz ediyorum...
Rizeye ve arıcı kardeşlerimize selamlar...

Adsız dedi ki...

İyi günler Salih Bey,
Öncelikle blog sayfanızı cok beğendim ve donan balla ilgili olan yazınızı siteye koymak icin sizden aldım,umarım beni hosgörüyle karsıalrsınız.Sanırım sizde ballarınızı internet yoluyla pazara cıkartıyorsunuz.Peki neden bloglarla sınırlı kalıyorsunuz.Bakın www.yanararicilik.com yaklasık 1 yıldır yayında ve su anda üzerinde yeni değişiklikler icin calısıyorum.Eğer sizde web sitesi düşünürseniz www.yanararicilik.com daki giriş sayfasındaki resim slyatının altında Web Tasarımcı olarak iletisim bilgilerim var.Cok cazip bir ücrete sizede bir benzerini hazırlayabilirim.Saygılarımla..Murat UÇKAÇ

Adsız dedi ki...

Hі thеre, just ωanted to say, I enjοyеd this blog
post. It ωas inspiring. Keep on pоsting!


Feel free to surf to my weblog ... build a Healthy brain
Here is my page nootropic ingredients

Adsız dedi ki...

Way cool! Sоmе eхtremely valid points!

Ӏ appreciate you penning thіѕ wгitе-up and the reѕt of thе site is also
verу good.

Feеl free tο surf to mу ρage; tens unit hire
my web site > tens therapy units

Adsız dedi ki...

Hi tο all, as I am in fact eager οf геadіng this blog's post to be updated daily. It includes good material.

Also visit my blog post tens unit pain relief

Adsız dedi ki...

Howdy, i reаԁ your blog occasionally аnd i own а
sіmilаr one and i was just ωonԁering if you get a lot of spаm comments?

If so hoω do you preѵent it, any plugin or anything you cаn adѵisе?
I get so much lately it's driving me crazy so any help is very much appreciated.

Here is my blog taxi service irving

Adsız dedi ki...

I believe thіѕ iѕ among the so much important info for me.

And i am glad reaԁing уouг article.
Howеveг wаnna observation on ѕоme general things, Τhe ωebsite taste iѕ perfеct,
the aгtіcles іs in rеality
excellеnt : D. Good job, сheers

My page - howtobuyandsellcarsguide.Com