Bu Blogda Ara

25 Aralık 2012 Salı

ARICILIK VE SON VARROA MÜCADELESİ OKSALİK ASİT

 Varoa ile mücadele davam ediyor, mevsime uygun olarak%3.8 oranında sivi oksalik asit uygulamamızıda yapıp arılarımızı mart ayının ilk haftasına kadar hiç bir şekilde rahatsız etmemek üzere salkımda bırakıyoruz.    
 1 kg.toz şeker 1kg.su ve 80 gr.oksalik asidi şurup yapıp ılık (40 derece)olarak hava sıcaklığının 5-6 derecelerde ve arının salkım yapmiş olduğu bir ortamda uygulanması gerekmektedir,arılarda yavrunun olmadığı ortamda etkili bir organik ilaçlama.
 Arıyı açtığımızda arının salkım yaptığını görüyorsunuz.
 Ortalama arılı çerçeve başına 3.5 cc  enjeksiyonla bu şekilde bütün kolonilerimize uyguluyoruz,benim için 2012 yılının son arı bakımıda sorunsuz bir şekilde yapılmış oluyor ve olağanüstü bir durum olmadığı sürece mart 2013 ilk haftasına kadar arılarımı hiç bir şekilde rahatsız etmiyorum.
 2.5 ay sürede arılarımı rahatsız etmememin sebebi ;salkımdaki arıların sağlıklı bir şekilde bahara çıkmalarıdır.Bu arılar baharda ilk yavru bakımını ve yetiştirmesini yaptıktan sonra misyonlarını tamamlamış olacaklar.
 Tabiki arılarımızın sonbahar bakımını eksiksiz yapmış olmalıyız,varoa mücadelasi,arı mecudu ,bal stokları ve sıksştırma bakımlarını eksiksiz yapmış isek kışın arılara müdahele edip salkım ortamını bomamış oluyoruz.
 Mevsim artık kış olmasına rağmen Rize"de henüz kar yağmadı kar dağlarımıza kadar henüz.
Sezon için hazırlıklarımız davam adiyor,yeni çerçeveler kullanıma hazır.
Kivileride kasım ayında hast adip sattık..
ihtiyacım olan kendim ürettiğim ana arıları bu şekilde kışlıyorum,ballı şurup yüklemesiyle stoklarını taqmamlattırdık.


Bu kutularda kışlatılması için mecüdun iyi olması gerekir.
Ne kadar yem stoğu çok olsada bu kutuların bal tüketimi iyi salkım yapamadıklarından ısıyı oluşturmak için çok oluyor ,onun içindirki devamlı takip edilmesi gerekiyor.
Burada kışlama normlarına uygun örnek bir ana kutusu.
Havalar iyi olduğunda çay çiçekleri polen ve nektar vermeye devam ediyor,aynı zamanda yabani fındık püskülleride açmaya başlamış durumdar.
Köydeki evim.

4 yorum:

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Salih Abi.

Sezonu kapattın anlaşılan.Yeni sezona kayıpsız çıkman dileğiyle...

SLM ve Muhabbetle...

d.m.t dedi ki...

Salih bey selamlar. Sizin arılarda benim arılar gibi geniş geniş kışlıyor. Oksalik asit uyguladığınız kovana bakıyorum da sanki 5 çerçeveye sığacak arı 9 çerçevede kışlıyor gibi. Gerçi sizin orada havalar ılık gidiyordur. Bizim burası karasal iklim.

Kivileriniz çok güzel. Ben yetiştirmeyi başaramadım.
Size bir şey sorabilir miyim; Edirne’nin ikliminde saksıda çay yetiştirmek mümkün olur mu? (Bahçede de yetiştiririm de donar) Birde çayı nasıl çoğaltıyorsunuz; nasıl edinebiliriz? Kökeninden mi ayırıyorsunuz yoksa tohum mu?

Sağlıcakla kalın. Selamlar.

Unknown dedi ki...

Yusuf bey,teşekkürler arılarımı sorunsuz olarak kışa soktum diyebilirim.Henüz kaybımız yok,sağlıcakla kal.

Unknown dedi ki...

Demet hanım;Tespitiniz doğru sıkıştırmayı arılarımı yavru faaliyetinin başladığı erken ilkbaharda yapıyorumki iyi salkım oluştursunlar diye,işede yarıyor.


Kivi tropikal meyvedir Edirne ikliminde yetişmez.

Çay ülkemizde çok yerde denenmiş en so Rizede başarılı olunmuş,çoğalması tohumundan ve az miktarda çelik aşı yöntemiyle oluyor ve üremesi çok basit.

Sizin orda çay kesin olmaz biz istanbulda denedik olmadı ama illede denemek isterseniz fide ve tohum gönderebilirim size.Sağlıcakla kalın.