Resimde görülen yer Kaçkar Dağlarının zirvesindeki birçok krater göllerinden biri Karadeniz Gölü.Bence en güzeli de bu.Hiç bir yapay güzelliğin boy ölçüşmesinin mümkün olamayacağı kadar etkileyici.Bu eşsiz güzelliğe değil el değmesi arılar bile değmiyor :) . Yaklaşık 3500 m rakımlı olan Kaçkar Dağlarının zirvesindeki bu doğa harikalarındaki görüldüğü gibi var olan çiçeklere arılar ulaşamıyor.Her halde biyolojik gelişmelerinde de rüzgar yeterli oluyor.
Bu da benim yaşadığım şehir RİZE.Rize'de her zaman yeşil ve maviyi bir arada görmek mümkün.Hatta öyle ki sadece yeşil ya da mavi denen birşey yok.Biri olmadan diğeri de olmazmış gibi.
Gelelim arılardaki son duruma.Daha önceden ırklarında fazlasıyla melezleşme olan arılarımda Eylül sonlarına doğru saf kafkas kolonilerinden alınan yumurtalardan ana yaptırdığım bir koloniyi görmektesiniz.
Bu resme tesadüfen rastladım ve paylaşmak istedim.Arılar propolis için kavga ediyor.Bu propolis ne kadar değerliymiş böyle de bizim haberimiz yokmuş.Bundan sonra biz de gereken önemi veriyoruz propolise.
Yukarıda üstten resmini gördüğünüz koloninin anasını saf kafkas arıdan yaptırtmıştık.Hep merak ettiğim acaba çıkan yeni arılar ilk olarak fazla melez mi yoksa safa yakın bir ırk mı olacaktı.Resimde görüldüğü gibi hiç sarı kemer oluşmadı arılarda.Ve istediğim sonuca ulaşmış oldum.
Yeni kraliçe arımız Maçahel Rize F1 ana ilk posta yavrusu çıktı, ikinci yavrulama dönemini de başarıyla sürdürüyor şu günlerde.
Kendi bahçemde yetiştirdiğim mandalinalar.Yalnız bunlar ticari amaçlı değil kendi yiyeceğim ve eş dost için.Son halleri resimde görüldüğü gibi.
Çay çiçeği ve tohumu.Görülen tohum açılacak içinden tohumu çıkacak.Ceviz gibi düşünülebilir.
Bir yıl önce toprağa atılan çay fidesi aynı senede bir sene sonraki neslinin devamı için hemen çiçeğini açmış.Bu ne acele yahu.
Gemiciler Köyümüzden bir görünüm.
Görünüşü gerçekten çok gayet güzel, her yerde kolayca yetişebilen ve uzun süre çiçek açmış bir şekilde kalabilen bir çiçek olmasına rağmen arılar hiç uğramıyor uğramak bir yana dursun 5 metre yakınından bile geçmiyor.Görünen meyvelerinin de hiç bir faydasını görmedim rehir zembelek gibi bir bitki :) elbette tabiata bir katkısı vardır.Öyle ki yaratılmış.
Kabak ve çiçeği bir arada.10 gün önce çektiğim bir resim(diğer bütün resimler için de aynı şey geçerli)
Sadece kabak çiçeği.Ne kadar güzel görünüyor değil mi.Özellikle rengi çok ilgi toplayıcı.
Türkmen halısı denilen bu bitkiyi geçen yıl amcamın oğlunun kendi çiçek üretim serasından aldım.Geldim evimin bahçesine diktim duvardan aşağıya sarkan bir çiçek ve Nisan-Mayıs aylarında açık mor şahane bir çiçek açıyor.Diğer aylarda resimde görüldüğü gibi olduğu yeri halı gibi örtüyor.
Ayrıca oradaki GS yazısını da çocuklar işlemiş :)
Bu da sarmaşık çiçeği.Sarmaşık çiçeklerinden her yıl olduğu gibi bu yıl da hem polen hem nektar olarak kendi ihtiyaçları doğrultusunda bayağı faydalandılar.Ağaçlara tırmanmış bir şekilde sarmaşık bitkisini görmektesiniz.
Gene Kaçkarlardan bir görüntü.
Yakın bir akrabamızın örnek çay bahçelerini görmektesiniz.
Ben de her işe yetişiyorum.7 yılda bir çay budaması yapıyoruz.Motorlu budama makinesiyle oldukça kolaylıyoruz işimizi.İcat eden sağolsun gerçekten.
Trabzon hurması mı Rize hurmasımı o kadarını bilemem valla bu benim halis mulis bahçemin hurması.Çok da lezzetliydi lokum gibi.Tabi bu hurmayı benim elim eşliğinde görüyorsunuz :)
Hurma tek başına daha güzelmiş:).Tabiki de bunları götürüyoruz hiç aklınız olmasın, hurma,mandalina,kivi hiç farketmiyor mevsimine göre öğlen vaktini meyveyle geçiriyoruz :)