Bu Blogda Ara

30 Aralık 2009 Çarşamba

YENİ BİR YIL.....DAHA

İyi kötü anılarla dolu bir yılı bitirmiş olmanın hüznüyle;

2010 Yılı'nın devletimize ,milletimize , islam alemine ve arıcı dost ve bizi takip eden bütün izleyicilerimize ,bloglardaki meslektaşlarımıza hayır getirmesi dileklerimle....

24 Aralık 2009 Perşembe

ÇOK OLDU HABER VEREMEDİK,İŞTE HABER

Bu gün 24 aralık;Kışın zemheri'mi yoksa mar ayımı şaşırdım,bu çiçek benim bahçeden gardenya çiçeği aslında biraz erkenci bir çiçek ama bu kadar erken açmaması lazımdı.

Bu çiçeğin açma zamanı şubatın sonu veya mart başı olmaliydı. burda dikkati çeken çiçekteki polen miktarı,arılar ziyaret sırasında bir kısım polenleri dökmüşler.

Görüldüğü gibi açmış ve açmamış çiçek goncaları,arılar bayaa bi ziyaret ediyor,bolca polen kaynağı olmakta.

Bahçede halen portakallar dalında henüz eksilere inmedi sıcaklık .

Arılardan bir bölüm.

Bugün hava kapalı ama sıcaktı 15 derece filan polen gelişi arıların tamamında tarafımdan gözlendi.

Bu resim 10 gün evvelden önümüzdeki dağlara kar kendini gösterip kayboldu.

bazı arılarda yavru durumu bu merkezde.

Buda benim 3 bölmeli ana saklama rüşet kovanım standart kovanı içerden üçe bölüp hepsinin uçuş gözü ayrı olacak şekilde ve burada 3 adet genç anayı kışlıyorum.

üçlü rüşetin içerisindeki durum böyle yavru mevcut,benim önceki senelerdeki ana kayıplarında elimde ana olmayışı hep başıma iş açmıştır çözüm olarak bu şekilde stepne analarımız olmuş oluyor,bellimi lastik nerede patlayacağı:)

Genç ana.

Bu arı karniyol arılarımdan biri şu an için sorunsuz görünüyor.

İnvert şurupla balınıda kaplatmıştık,yavru varmı yokmu bakamadım vakit geç olmuştu bu kadarını gördük bu yeterli.

Polen gelişine bakın ne kadar dolgun bu mevsimde arılar bloke bir şekilde polen stok etmekte.

12 Kasım 2009 Perşembe

GDO'SÜZ ÜRÜNLERİMİZ

Son günlerin gündemdeki meyvesi TRABZON hurması;Tabii resmini gördüğünüz  hurma benim köydeki bahçemden,yaklaşık 400gr. ma kadar büyüyebiliyorlar.

Bizim hurmalar öyle kaşıkla filan yennen cinsten değiller,elma gibi soyup yeneni;Ayrıcada içerisi adeta çikulata gibi olmalıdır,kendine has bir tadıda var diğerlerine göre rahatlıokla öne çıkan bir tür.

Başlıkta GDO'süz açılımına gelince ;Bizim meyvelerimizin tamamı organik olarak kendimiz fidanını yetiştirip doğaya bıraktığımız ,sadece kendi ihtiyacımız için ürettiğimizden hiç bir soru işareti olmaksizin meyvelerini tüketebiliyoruz.İçerisindede mutlaka çekirdekleri olmalıdır,çekirdek olmayanlar bana sorarsanız???????

bir diğer belirtiside uç kısmından karamaya başlar buda meyvenin olgunlaştığını gösterir.

bunlarda tam olgunlaşmış hurmalar.

Eğer hurma dikmeye meraklı olacak arkadaşlarımıza bir önerimiz olsun;mutlaka içerisi (halk arasındaki söylemiyle)çikulatalı olan hurma fidanlarını tercih ediniz ve çekirdekli olsun,çekirdeksiz olanlarada itibar etmeyelim.

Trabzon hurmasının çekirdekleri bu şekilde oluyor,bu çekirdekleri dikerseniz yine hurma oluyor fakat biraz incemsi meyve veriyor,biz genellikle aşı yapıyoruz.

Mevsim olarak çay çiçekleri bir aydan beri açmakta arıların polen olarak çokça faydalandığını söyleyebiliriz,aslında çay çiçeklerinde bol miktarda nektarda içermekte ancak karıncaların çok yoğun bir ilgisi olunca arılar yeterince nektarlarından yararlalanamamakta .

Mandalinalar'da havaların güzel oluşuyla beraber hızla olgunlaşmakta.

2009 Kivi sezonu açıldı bizde ürettiğimiz kivilerin hasadına bugün itibarıyla başladık,bu yıl kivi verim ve kalitesi üst düzeyde.

Üretimini yaptığım kiviler.

Ve günün finali;son günlerde hamsi çok harika çıkmaya devam ediyor karadeniz'den,mübarek mangaldada bir başka oluyor.Salih ARICI

9 Kasım 2009 Pazartesi

ACI KAYBIMIZ

Rize/Pazarlı emekli öğretmen,saygıdeğer dostum SEZAİ ACAR hocamız  7kasım 2009 günü vefat etmiştir.Cenazesi 8kasim öğle namazından sonra Pazar sahil camii'de kılınan namazdan sonra aile mezarlığına defnedildi.

 Merhum sezai amcaya ALLAH'tan rahmet,ailesine ve tüm sevenlerine allahtan sabırlar dilerim.

 sezai hocamla yaklaşık 15 senedir hemşin ve erzurum yaylasında yanımıza arılarını getirmek süretiyle beraber arıcılık  yapmaktaydık,rahmetliyle çok samimi ortamlarımız olmuştur,çok şakacı ve bir o kadarda hoşmuhabbet bir amcamızdı.Yaklaşık birbuçuk senede üç arıcı büyüğümüzü kaybettik,taktir'ilahi ne derse o olur diyoruz ,ALLAH rahmet etsin hocam bilmiyorum yerin nasıl dolacak.

29 Ekim 2009 Perşembe

DEVŞİRME YOLUYLA YAPTIĞIMIZ SÜNNİ OĞULLAR VE NEKTAR KAYNAKLARI

Bu sene arıcılık verim yönünden vasat olsada,Erzurum dönüşü eylül başı arılarımız inanılmaz güçlüydüler15 çerçeveden az olan arımız yoktu desek yeridir.Hal böyle olunca verimsiz geçen sezonun verimliliğini artırmak için devşirme üsülü sünni oğul elde ettik 15 adet nasıl olsa martta arı satmak çok kolay o zaman bahar masraflarıda çıkar,çocukların okul masraflarınadakatkı olur. Resmini gördüğünüz bu bölmelerden biri ,tabii bu arada boş kovanlarımızda kalmadığı anda bu resimdeki ballığın geçici olarak kovana dönüştümüş hali.Resimde ayrıca polen akışının ve arıların getirdiği polenlerin büyüklüğü dikkat çekici.::))
Nasılmı 45 arıdan geriside hiç eksilmeden 15 adet tabanca gibi yeni koloni oluşturduk?
Şöyleki;Her koloniden ikişer çıta arı alındı ,tabii 3 arıdan ikişer çıta alp bir adet arı oluşturuldu.Güçlü arıdan iki çıta arı alsanız hiç gücünden bir şey kaybetmiyor,6 çita devşirme koloniyi hepsinin yabancı olduğu bir kovana alıyoruz o zaman birbirine takılmıyorlar,tabii her ihtimale karşı parfümde uygulanıyor,ve son olarakda yeni döllenmiş ana arıyı koyup bu şekilde işi tamamladık.Havalarında çok olumlu olması arıların iki sefer yavrulamasını getirdi ,koloniler gelecek yılın elit kolonileri olacağına inanıyoruz.
Arkalarını karadenize vermiş olan sünni arılarımıız.
Ben böldüklerimi köyden alıp sahildeki liman köy mevkiindeki bu yere koydum.Burası bu mevsimde yeni dünya çiçekleriyle dolu etrafta arı hiç yok,tabii arılarda nektar ve polen sıkıntısı yaşamıyor.
Yeni dünya ağaçları 10 gün önce açmaya başladı yaklaşık 20 gün daha çiçek olacak gibi.
Belkide bu ağaçlar hiç vermediği kadar kaliteli meyve verecektir,arıların önemini görecez döllenme açısından,nasip olursa meyvelerinide paylaşırız.
Çiçek her zaman çiçek gibidir.
Gül ise her zaman öne çıkmakta.

23 Ekim 2009 Cuma

YÜKSEKLERDEKİ KARAKOVANLAR VE SARMAŞIK ÇİÇEKLERİ

Karakovan arıcılığı RİZE'de sanırım kitabı yazılacak kadar bir tarihçeye sahiptir.Yüzyıllardır geleneksel olarak kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiştir.Resimde görüldüğü gibi karakovanlar boş olarak gürgen ve çam ağaçlarının yüksek genelde ikibölümün arasına çekilip,düzenek sağlanıp içerisine oğul gelmesi beklenir,yöremizde oğul çok kıymetlidir,kovanına bir oğul geldiğini gören arıcılarımız bir şarjör dolusu mermiyi çoşkuyla havaya atmakta olanlar var olduğu bilinmekte.aslında karakovan arıcılığı yöremizde tamamen amtör bir spor branşı olarakta söylenebilir,atmacacılık gibi.çok büyük bir tutku.
 Resmi tıklarsanız orjinal bir karakovan göreceksiniz.Bu kovanlar genelde ıhlamur ağacından içerisi çıkarılarak yapılır,çapları ise 35cm. ile 150cm. arasında değişmekte,iyi bir boş karakovanın fiyatı 400tl.ye kadar etmekte.Bunlar tam orjinal karakovan,çakma karakovana benzemez.
Bu güzelim hastalık karakovan arıcılığı bu günlerde büyük bir darbe yemiş durumda ,maalesef bu günlerde bu kültür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş durumda.Tabii çok zor olduğuda bir gerçek iyi bir tırmanıcı olmazsanız yani kocaman ağaçlara çıkamıyorsanız bu işi yapamazssınız.
Burada nasip olursa bize gelecek sene nimet sunacak komar çiçek goncası
Bu mevsimde sarmaşıklarla arılar adeta sarmaş dolaş,arılarımıza iyi nektar ve polen kaynağı olmaktalar.
Bu araya bir güzel paylaşım olsun,AYDER yoresinde iki gün önce görüntüledim.
Bu günlerde sahilden yaylalara kadar heryerde bol miktarda sarmaşık çiçekli bir şekilde mevcüt.