Bu Blogda Ara

20 Ocak 2009 Salı

10 gün sonrakiler,,,ve sonrası

Bu gün 20 ocak 2009;hava çok güzel 18 derece bende 10 gün sonra bir köy turu yapayım dedim,şükürler olsunki arıların hepside sağ.selamet. Havanın güzel olmasıyla beraber tabii arılarda kendilerine çeşitli işler çıkardı içtemizlik ve dışarıya çıkıp ihtiyaç vs. gibi şeyleri iyi bir şekilde yaptılar.
Benimdi gözümden kaçmadığı gibi arıların kayda değer bir şekilde polen getirdiklerini tespit ettim,tabii bu polenin kaynağı nerde sorarsanız fındık püsküllerinin açmaya başladığı ve arılarında onları ziyaret ettiklerinide tespit ettim.
Havalar bir hafta daha bu dereceler ve dahada artacağını bizzat d.m.i.sitesinden tespit ettim,buda demek oluyorki yöremizde arılar erken salkımı bozma ve yavru atma durumu söz konusudur diye düşünmekteyim.Bu gibi durumlarda balları yetersiz kolonilerin mutlaka kontrol edilmesi ve durumları gereğide eksikliklerinin giderilmesi gerekebilir.Yoksa hiç hoşlanmadığım balsızlıktan arının ölmesi kaçınılmaz olur . Arıcı arkadaşları uyarmak istedim,bu durum d.karadeniz içindir diğer yöreler hakkında bir şey söyliyemeyiz.
Arıları bakıp etrafta gezenirken Benimson derece sevdiğim ve saydığım örnek bir insan,örnek bir komşu İbrahim amcanın köydeki maranının(maran yayla da küçük ev tipine denir Asım abi bilir)dumanının tüttüğünü gördüm hemen tabii ziyaret için gittim.İbrahim amca (hacı)80 yaşında ve kendisi çayeli merkezde oturmasına rağmen ömerünün büyük bir bölümünü köydeki bu arazide geçirir . inanmıyacaksınız ama bu resimde arkadaki yolu 4 aydan beri kazma kürekle kendisi yaptı çok dinç ve sağlıklı görünüyor.
Marana vardığımda sobada çay demlenmiş kahvaltıyla atıştırıyordu hacı amca,ben hemen ağırladı üç bardak soba üzerinde demlenmiş çayday yudumladım. 
Odun sorunu yok soba püfür püfür coşmuştu adeta ve bu ortam o kadar otantık bir ortamdıki bu anları sizinle paylaşma hissi duydum.alttada hacı amcanın budamasını doğru bir biçimde yaptığı kivi bahçesinden bir kesit görülmekte. Maranın dumanı tütmekte olduğu anlaşılıyor.

1 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

selamlar
bu otantık ortam için
teşekkür
hacı amcamada uzun ömürler dilerim
başarılar