Bu Blogda Ara

23 Ekim 2009 Cuma

YÜKSEKLERDEKİ KARAKOVANLAR VE SARMAŞIK ÇİÇEKLERİ

Karakovan arıcılığı RİZE'de sanırım kitabı yazılacak kadar bir tarihçeye sahiptir.Yüzyıllardır geleneksel olarak kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiştir.Resimde görüldüğü gibi karakovanlar boş olarak gürgen ve çam ağaçlarının yüksek genelde ikibölümün arasına çekilip,düzenek sağlanıp içerisine oğul gelmesi beklenir,yöremizde oğul çok kıymetlidir,kovanına bir oğul geldiğini gören arıcılarımız bir şarjör dolusu mermiyi çoşkuyla havaya atmakta olanlar var olduğu bilinmekte.aslında karakovan arıcılığı yöremizde tamamen amtör bir spor branşı olarakta söylenebilir,atmacacılık gibi.çok büyük bir tutku.
 Resmi tıklarsanız orjinal bir karakovan göreceksiniz.Bu kovanlar genelde ıhlamur ağacından içerisi çıkarılarak yapılır,çapları ise 35cm. ile 150cm. arasında değişmekte,iyi bir boş karakovanın fiyatı 400tl.ye kadar etmekte.Bunlar tam orjinal karakovan,çakma karakovana benzemez.
Bu güzelim hastalık karakovan arıcılığı bu günlerde büyük bir darbe yemiş durumda ,maalesef bu günlerde bu kültür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş durumda.Tabii çok zor olduğuda bir gerçek iyi bir tırmanıcı olmazsanız yani kocaman ağaçlara çıkamıyorsanız bu işi yapamazssınız.
Burada nasip olursa bize gelecek sene nimet sunacak komar çiçek goncası
Bu mevsimde sarmaşıklarla arılar adeta sarmaş dolaş,arılarımıza iyi nektar ve polen kaynağı olmaktalar.
Bu araya bir güzel paylaşım olsun,AYDER yoresinde iki gün önce görüntüledim.
Bu günlerde sahilden yaylalara kadar heryerde bol miktarda sarmaşık çiçekli bir şekilde mevcüt.

5 yorum:

Unknown dedi ki...

selamun aleykümdayıcığım ah ah buradada olaydı öyle gürgen ıhlamur ağaçları öyle bir çıkardımki geçen sene cafer abinin fenni kovana aktardığım 2 kara kovan bana kaldı anca yere bir yere koyupta içine oğul koyabilme şansım var nerede bizde öyle kara kovan çekebileceğimiz ağaç.
dayı bizde sarmaşıklar biteli hemen hemem 1 ay oldu şimdilerde ise koca yemişten nektar getirmeye başladılar.

Ballı Baba dedi ki...

Bana inat olsun yayınla bakalım -:)
Nerde bulacağız o çam ve gürgeni yahu, bahçede sehpalar yetmezmi sanki.
Benim karakovan bahçede 2 kalasın üzerinde duruyor olmadımı diyeceksin. Salıh abi bırak kovanı manzara yeter be, Allah razı olsun gözümüz gönlümüz açılıyor...

Unknown dedi ki...

aleykümselam asım abi;her şey yerinde güzeldir,yani karakovan istiyorsan geleceksin bu tarafa,iyi bir tırmanıcıyım diyorsun abi benim babadan kalma gürgenliğim var gel beraber yeşertelim,saygılar.


selahattin başkanım ben bu güzellikleri sana inat değilde sana sana hediyem olsun ,nede olsa uzak kaldın bir nebzede olsa hasretini gider,hoşça kal.::)

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

SELAMLAR
KARAKOVANDA MANAZARAD GÜZELMİŞ
BAŞARILAR

Mehmet Gündoğdu dedi ki...

karadenizin farkı manzara çok güzel eline sağlık