Bu Blogda Ara

2 Ocak 2010 Cumartesi

2 OCAK 2010 KARNİYOL ANALARDAN BİRİ ????

Bugün hava çok güzeldi;Ruzgarsız ve güneşli bir hava,zamanımızında müsait olması bizi doğru köye yolcu etti .Arıları dışardan kontrollerde bir arıda sorun varsa onu anlamak arıcı için zor bir şey olmasa gerek,dışardan kontrol neden? bizim felsefemiz arıların bal stoklarını yetebileceği şekilde kışa sokup mart'a kadar arıları hiç rahatsız etmemek.bugünün blançosu 2 adet arılı kovanda ana kaybı.Bir tanesinde ana ve yavru olmadığı için tamamen yağmalanmış fakat 4 çıta kadar arısı mevcuttu,eğer bugün bakmasam açlıktan yarına çıkmazdı ona hemen stepne analardan birtane hediye edip 3 çita'da ballı polenli devşirip doğru çarşıdaki evin balkonuna,balkon arıcılığı moda olduğundan deil ,orda bıraksam yarına yağmacılar verdiğim ballarıda alıp götürecekleri bir gerçekti onun için en iyisi balkon dedik,kontrollerde tespit ettiğim ikinci kovanıda açtığımda hiç yanılmamıştım.3 TANE BİR GÜNLÜK OLDUĞUNU SANDIĞIM ANA MEMESİYLE KARŞILAŞTIM BU ARI KARNİYOL ANASIYDI BENİ ÜZEN 3 ADET OLAN KARNİYOL ANALARDAN BİRİNİ KAYBETMEKTEN ÖTEYE GİTMEMEKTE.aslında ana okadarda kötü görünmüyordu şu an için iki çıta yavrusuda mevcuttu,hatta çoğunluklu olarak günlük yumurtasıda vardı,ana sanıram bir gün önce katledilmiş.:(
Anayı öldüren karniyol arısının bu günki yavrulu çıtası.Ben elimde olan stepne analardan 2 tane daha olmasına rağmen bu arıyı kaderine bıraktım bakalım ana yapabilecekmi?nasıl olsa yapmazssa ana veririz.
Arıların yavru moduna geçmeye başlaması ne kadar hayırdır orasını allah bilir,arılar su ihtiyacını ancak bu kadar baharda görürdü.
Hava müsait olunca birkaç arı daha bakalım dedik,arılarda salkım diye bir şeyin olmadığı apaçıktı,analar iyice büyükleşmişlerdi yani yavru faaliyeti bu sene benim bulunduğum Rize için birbuçuk ay önceye alınmıştı.
Bu fotoğraf her şeyi net bir şekilde göstermekte ,yavru gittikçe açılıyor.
Fındıklar bu gün için açmış durumda,arılar polen stoku ile yavru faaliyetini başlatmış.
Polen stoğu ve kapalı yavrular.
Dışardan bütün arıların polen getirdiğini gözlemledim,hemde oldukça dolgun bir şekilde .
Tabii kış olmasada mevsim kış,ihtiyacımız olan yeni kovanları yaptırıp boyadık, bu yıl için benim hedefim olan kara kovan balını bu çerçevelerde üretmeyi düşünüyorum .Çerçeveler 15 cm derinlikte boyları standart ,benim bunlarla karakovan balı almam için hiç bir materyel kullanmayacağım yani temel petek ve tel takmadan arıların doğadan bulduğu balla petek örüp balla doldurunca çerçeveden kesip çıkarıp satışa arz etmeyi düşünüyorum. Son zamanlarda bu baldan oldukça isteyen oluyor.
Yeni yaptırdığım kovanların alt çıtaları standart ölçüm olan 25 cm ballıklarsa 15 cm derinlikte olup boyları standart çerzeve boyunda.
10 tane yaptırdığım kovanları ( bu yıllık ihtiyacım kadar)kaliteli ahşap koruyucu uygulayıp üzerlerinin saç'larınıda çakıp kulpu ve havalandırma telleri dahil olmak üzere kullanıma hazır hale getirip bahara kadar kalacakları depoya yerleştirdim.
Bu foto'yu bugün çektim karlar iyice erimiş , oysa bu tarihlerde kar oldukça olmalıydı.
Yukardaku foto'nun 20 gün önceki hali.
Adının ökse otu olduğunu bildiğimiz bir tür ağaç asalağıda denilen bu bitkiler yaşlı ağaçlarda yaşamakta , çok şifalı bir bitki olduğunu yeni öğrendim,bu bitkilerden kurutup saklayacağım,aynı zamanda güzelde çiçek açmaya başladıkları görülüyor.

4 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Salih abi bırak numara yapma bize sende bu bahane ile modaya uydun balkona arı getırdın:)

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Salih bey,kovanların hayırlı olsun.Şuanda hava sıcaklıgı 0 derece.Bu yıl akdeniz iklimini yaşıyoruz.Arılara nasıl bir etkisi olacağını bahara göreceğiz.Saglıcakla kalın.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Salih Abi.

Doktorum haklı.Ne diye mazeret üretiyorsun ki.Benim gibi açıktan içim çekti de.

Kayıpların için üzüldüm.Kış boyu yapacağım gözlemlerde bu arılar anaya bu kadar ihtiyacı varken neden keserler sorusuna cevap bulmaya çalışacağım.Biliyorsun ana konusunda çok çektim çekmeye de devam ediyorum.


SLM ve Muhabbetle...

SENOZLU ARICI(ambaryahya@hotmail.com)0536 513 3477 dedi ki...

Merhaba salih bey;

Rize'de senin kadar usta bir arıcının daha olacağını sanmıyorum ,seni izlemeye devam ediyoruz,selamlar.