Bu Blogda Ara

13 Ocak 2010 Çarşamba

BAL'DA SAHTECİLİK BU KADAR AÇIKTA OLMAMALI

Resimde görülen marka Rize arıcılar birliğinin patentini almış olduğu kısa adı R.A.B. 53Olan arıcılar birliği üyelerinin ücret ödeyerek oluşturulan dolum tesisi,bu tesis üyelerinin ballarını belli bir ücret alarak dolumunu yapmakta.Bu elimizde tuttuğumuz kavanoz bal bir gürcü vatandaşının ilçemiz çayeli'nde açmış olduğu tezgahta pazarlanmakta.

Bu gün 13 ocak 2010 çarşıda iki arıcı arkadaşım bu konuyla ilgili bana şikayette bulundular .Arıcı arkadaşlar;soldakiMehmet ŞALAMBAR sağdaki ise Mustafa KARAL her iki arkadaşımızda eski ve bu işten ekmek yemeye çalışan arıcı arkadaşlarımız.Bana anlattıkları baktımki benimde sorunum gibi görünmekte arkadaşlar biz balımızı 20 liraya satamazken bizim markamızla bu adamlar 30-35 liraya bal satabilmekteler.

Gürcü vatandaşının tezgahı bu şekilde her şey apaçık ortada,bizim markamız daha bize pek yaramadan yabancıların ekmeğine yağ sürdüğü ortada,ne olacak denetim yok ilgilenen yok sadece arıcılarımızı aidat toplamak içinmi bu çatı altına topluyorlar.Sokakta bal satan satana ,hijyen durumu ne belli değil .

Bu resmini gördüğünüz gibi en azından beş yerde daha bal satan gürcüler mevcüt.balların üzerinde hem rab53 hemde patenti belli olmayan balcı markayla satıyorlar,ve en üzücüsüde bizim vatandaşımız bunlara prim tanımakta yani onların balına ilgi göstermekteler aslında yerli arıcılarımız bu tip ballarını daha ucuza satmalarına rağmen.

Benim bundan sonra bu sorunu ilk önce önümüzdeki cuma günü birlik başkanımız sayın;Fevzi CİVAOĞLU'na iletip bu patentle bu balların dolumunun neden yapıldığını şahsen kendisinden öğrenmeye çalışacağım.Eğer başkanım bu sorunu çözerse sorun benim için kapanır ama yine bizim ballarımız depolarda duruken bu işler devam ederse biz arıcılar bu işleri her platforma taşıyacağımızı herkes bilmelidir.

Gürcülerin bal satışı yaptığı arabanın plakası bu.http://www.rab53.com/haberler.asp?haber=goster&haberne=9&baslik=ilce_gezileri                          Buradaki linkte birlik başkanımızın bu konudaki güzel bir çalışmasını yeni öğrendim,başkana teşekkür ediyoruz.

6 yorum:

ariciahmet dedi ki...

Salıh kardeşim hayırlı akşamlar
Arıcılar birliğinin dölüm tesisinde doldurulan şi,şelerin bir köşesinde kime ait olduğu isim ve telefon numarası var ,belki bizden biri kendi balını gürcü kadınlara sattırıyor.
Arıcılar birliğındeki tesis dolum tesisi birlik harıcındeki arıcıların ballarını orda dolum yapabılır ama bu marka ile yapması biraz doğru deyil.
Salıh şuna ınanmıyorum bir aricilar birliğinin menşei belli olmayan balları sahte olmasa bile tesiste dolum yapacağını .
Bak bu günlerde gürcistandan nasılı geldiğini bilemem epeyce bir bal bıdonlarla geldi ve batumda camı yapıyoruz ona kullanmak üzere batomda topladık ve burda değerlendiriyoruz diyorlar .birşey soylersen camıyemı karşısın diyecekler ama bu ballar gümrükten nasıl girdiler onu bilemem.

Unknown dedi ki...

Sevgili Salih Abi,
Bizler bal üreticileri olarak kendimiz balımızı bu şekilde satmaya kalksak zabıtasından,maliyecisine kadar bir çok kimseyle sorun yaşarız. Acaba sen kendi ürettiğin her yönüyle güvenilir balını Gürcistan'da satabilirmisin ? Malesef bizlere destek olan hiçbir kurum ve kuruluş yok.Bu şartlarda çok kimse arıcılığı bırakır. İşin ilginç tarafı sen balını 20.-TL ye satıyorsun adamlar ne olduğu belirsiz balı 30-35.-tl ye satıyorlar. Allah yardımcımız olsun.
Selamlarımla,

İlhami Uyar dedi ki...

Saygıdeğer Salih bey,biz millet olarak herişin kolayını hemen buluyoruz,Kocaeli Arıcılar Birliği toplantısında TAB başkanı sayın Bahri Yılmazın açıklamasına göre Gürcistandan gelen otobüs kafileri kişi başına 5 kg bal getirip ülkemize soktuklarında bizim yurttaşımızın birtanesi tüm balları toplayıp alıyor ve sizin yörenizde ve Artvinde pazarlıyormuş ,demek istediğim bizim içimizdede şahsi menfaati için toplumun menfaatini ikinci plana atanlar mevcut,umarım sizin gibi arkadaşlar işin takipcisi olup bu olumsuzlukları gidereceklerdir.Kolay gelsin,iyi çalışmalar.

Unknown dedi ki...

Ahmet abi;Ben bu haberi yayına verdikten sonra satıcı gürcüyü sorguladım bana dediği ;bu rab53 marka ballar rizeli bir arıcı arkadaşındır onun adına satıyorum dedi.

Aslında arıcımızın yaptığı son derece yanlış bizim marka değerimizi düşürmekte gürcü tezgahlarında olmamalı bence.Evet en enteresan durumda gümrükten bunca bal nasıl geçebiliyor ,hayret doğrusu.


Saim abi;

Söylemlerine katılıyorum ,bu insanlara kimse sesini çıkartmıyor bizim gürcistanda iki gen arkadaşımız pasaportsuz yakalandılar canlarını zor kurtardılar,ama bütün arıcılar bu konuya duyarlı olursa bu işin çözümüne katkıda bulunulur diyorum.


İlhami abi;

Maalesef olayın merkez birliğininde bilgisi dahilinde olduğu anlaşılmakta burada sanırım birlik başkanlarımızın bu konuya el atıp bir gündem oluşturması gerektiği kanısındayım.

yusuf şimşak dedi ki...

SLM...

Salih Abi.

BUnlar emek hırsızı.Vatandaş da ayrı bir sorun,yalnız bu hırsızlara yardımcı olan birliklere ne demeli ?

SLM ve Muhabbetle...

SENOZLU ARICI(ambaryahya@hotmail.com)0536 513 3477 dedi ki...

Salih bey,çok güzel bir olaya parmak bastınız,tebrikler,bu işin peşini arıcılar olarak bırakmamamız lazım.