Bu Blogda Ara

16 Temmuz 2010 Cuma

ERZURUM HABERLERİ VE BALLI BİTKİLER;

30 Haziran terihinde arılarımızı Hemşin kaçkar dağları bölgesinden o bölgenin ürününü aldıktan sonra ikinci mevsim ve bal üretimi için bu alana getirmiştik,burası yaklaşık 10 yıldır Erzurum yöresinde konakladığımız yer.Erzurum Aziziye Ovacık Kapılı köyü,burasının Rizeye mesafesi 200km. .
Bizim burda arılıkta mutlaka iki kişi birer hafta olmak üzere nöbete kalıyoruz,benim nöbetim 7/15 temmuz tarihleri arasındaydı ,nöbetimiz çok keyifli geçti arılardaki durum çok iyi yöndeydi . Burda nöbet arkadaşım Ergin abi. Resimde görülen arılar şahsıma ait,buraya geleli daha 11 gün olmuştu arılarımızın güçlüleri birinci katlarını balla doldurmuş biz ise ikinci ballıkları yoğun olarak atıyorduk,işin en güzel tarafı arılarda ızgara olmamasına rağmen katlarda hiç yavru veya yumurta atmadan çalışmaları:) Havalar birkaç gün çok sıcak gidiyordu ama neyse şimdilerde düzelmiş. İkinci balliği attığım arılardan bir kısmı. karışık çiçekler. Resimdeki çiçek çok iyi bir nektar kaynağı olmakta,erken açan bu çiçekten çokça var,bambüslerde çok seviyor. Bir akşam üstü arılığaman bir kısmının güneyden görüntüsü:) ??????adını bilen söylesin. Çok iyi bir bal deposu. Sanırım deve dikeni olmalı. Gelincik Yöresel ismi KIRDAK. Bu çiçeğe buralarda sığır kuyruğu diyor Erzurum'lular arılar pek rağbet etmezdi ama bu sene aşara bir ilgi gösteriyorlar,daha çok polen olarak. En verimli ballı çiçeklerimiziden biride buradaki adıyla HULİS. Önümde hulis çiçeği arkamda ise alabildiğine koronga tarlası. Bir başka bolca nektar veren önemli çiçeklerden BALLICA. Ballıca çiçeğinde arı. Hulis ve koronga çiçekleri. Yayla' bulunduğum sürece arıcıları ziyaret etme imkanımda oldu;Burası Of'lu Ahmet SARMISAK amcaya ait arılığı.
Ahmet amca arılarıyla. Rasgele bir arıcı hiç düzenini beğenmedim:( Arı cı lardan Hakkı PEHLİVAN abi Bu delikanlı of'lu Ahmet amca kendisi iyi bir okey ustası aynı zamanda:) Burasıda 1.si düzenlenen ovacık köyleri şenlikleri .

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Selamlar Salih abi,sizin arılığı görünce bizim arıcılara acıyorum,bizimkiler arıları meraya bırakıyorlar 10 gunde bir haber almaya gidiyorlar saldım çayıra mevlam gayıra hesabı.Resimler çok güzel.

Unknown dedi ki...

Emrah merhaba;mevlam kayırada arılarda oğul ve bakım işleri oluyor,ayrıca ayı zararlısı bizim burda çok fazla,bide bu işin birazda keyfli yanını yaşamak gerekir diyorum.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Salih bey,ballı sezon dileğiyle,saglıcakla kalın.

Bartınlı Arıcı ERKAN dedi ki...

salih abi cok güzel fotaraflar calışmaların da kolay gelsin ordaki ahmet sarmusak mı acaba oysaeğer benkendisini ofda ziyaret etmişdim 5 yılönce benzettim fakat emin olamadım ...kolaygelsin

Bartınlı Arıcı ERKAN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Bartınlı Erkan kardeşim;
aynen kendisi of'ta başka Ahmet sarmusak yok.

Bartınlı Arıcı ERKAN dedi ki...

saol salih abi kolaygelsin selamlar sizlere ahmetamcayı dinlemek gerekir arıcılık konusunda cok teçrübeli askerarkadaşımın dayısı kendisi
kolaygelsin bartından selamlar

Bartınlı Arıcı ERKAN dedi ki...

saol salih abi kolaygelsin selamlar sizlere ahmetamcayı dinlemek gerekir arıcılık konusunda cok teçrübeli askerarkadaşımın dayısı kendisi
kolaygelsin bartından selamlar