Bu Blogda Ara

2 Nisan 2008 Çarşamba

BALLI GÜNLER BİTTİ,ARTIK ARJANTİN BALI YİYECEĞİZ

Bal stokları tükenince, Türkiye’de bal sektörünün önde gelen kuruluşu Balparmak, bal ithalatına başladı. Balparmak’ın Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak “Ocak başında bu gidişle Türkiye’de satacak bal kalmayacak diye uyarmıştık. Türkiye’de şimdi arıcının elinde gerçek ve kaliteli bal kalmadığını herkes gördü. Rafları hileli,sahte ve kaçak ballara terk etmemek ve Türkiye’yi balsız bırakmamak için bal ithalatına başladık” dedi. Altıparmak, Mart 2008 itibariyle bal fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre 2.5 kat arttığına, üreticinin elinde kalan sağlıklı ve gerçek balın yıllık ihtiyacın yüzde 2’sinden bile az olduğuna ve ithal izninin Türkiye’nin ancak 15 günlük bal ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğuna dikkat çekti.Altıparmak, “Uzun araştırmalardan sonra tüketicimizin alıştığı damak tadına uygun balı, başta Arjantin’in en kaliteli ballarının üretildiği Buenos Aires, Cordoba, La Pampa ve Santa Fe bölgeleri olmak üzere diğer Latin Amerika ülkelerinde tespit ettik. Neredeyse ‘dünyanın diğer ucu’ sayılabilecek kadar uzak olan Latin Amerika ülkelerinden ithal işlemlerine başladık” diye konuştu. Altıparmak, Kasım 2007’den bu yana, tüketicilerin talebini karşılamakta zorlandıklarını ve iç piyasadan yeterince bal bulamadıkları için Balparmak kalitesine uygun balları temin etmek amacıyla geçici bir süre için ithalat yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Türk arıcılarının sağlıklı ve gerçek balları, yeterli miktarda ve kalitede olduğu sürece Balparmak için her zaman öncelik taşımaktadır. İthalat girişiminin arıcılara karşı değil, aksine onları ve tüketicileri sahte ve kaçak bal satanlara karşı koruma amaçlı olduğunun anlaşılmasından memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu. Oysaki biliyoruzki birçok dürüst arıcının balı pazarlama sorunları yüzünden elinde patlamaktadır. Ve bu işlere ben bi anlam veremedim.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Salih bey burada görev birliklere düşüyor,dediğiniz gibi birçok üreticinin elinde balı duruyor ama iletişim eksikliğinden olsa gerek diyalog kurulamadığı için böyle istenmeyen durumlar ortaya çıkıyor.İyi çalışmalar kolay gelsin.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

salih bey bu ülkede tüccar konuşur üretici susar sektör adına birlik kurarsınız aidat almaktan başka şey bilmez ünüversitelerin arıcılıkla ilğili çalışmalarını biz yaptık derler caka satar bilim adamlarınıda küstürürler iyi diye kötülük yapar faydalı olunacak yerde susarlar onun için arıcıya tarım bakanlıgı acısında sahip çıksın