Bu Blogda Ara

14 Nisan 2008 Pazartesi

ORMAN YANGINI TEDİRGİN ETTİ

İstanbul'dan geldiğim gün bir süprizle karşılaştım.Köyledki arazimizde süpriz bir yangın çıktı.Hemen sınırda da komşunun arazisi vardı.
Ben geldiğimde olan olmuştu.Yaklaşık 3 dönümlük çiçeklerle bezenmiş komarlardan ve kızıl ağaçlardan oluşan içerisinde bolça diken de bulunan ormanlık arazide yengın çıktı.
Komşular önce kendi imkanlarıyla söndürmeye çalıştırlar.Evlerimize gelen su pompasıyla söndürmeye çalıştılar.Fakat yeterli olmadı tabi.İtfayeye haber verildi.Allah rağzı olsun itfaye çok çabuk yetişti.
Yöremizde de meydana gelen orman yangınlarının %90'ı bu mevsimde meydana gelmektedir.Bu mevsimde havalar ısındığı zaman çok ısınıyor.Ve nem oranı son derece düşük oluyor, kıbleden esen rüzgarla beraber ufak bir kıvılcım çok büyük tehlikler arz etmiş oluyor. Yangın söndürme çalışmaları resimde de görüldüğıü gibi sonuç vermeye başladı.Aslında ben olayın sonuna doğru yetiştiğim için 10m'ye varan alevleri görüntüleyemedim, tam sıcak haber olurdu doğrusu:) hemen kenardeki çay bahçesi de bana ait olan bahçedir.Allah korusun çaylıklar da yanabilirdi.Köy tehlike altında kalabilirdi.
İnsanların yüz ifadelerinden ne kadar tedirgin olduklarını anlayabiliyorsunuz sanırım :) ortadaki de koyün muhtari Mehmet FETTAHOĞLU.
Görüldüğü gibi yangın kontrol aldına alındı ve soğutma çalışmaları sonuç vermeye başladı.İşten biraz ucuz kurtulduğumuza inanıyorum açıkcası.
Beni en çok üzen 3 dönümlük sığ komar çiçeği ormanının en çiçekli döneminde yanarak ortadan kalkması oldu :)
Bu arada itfayede çalışan arkadaşlara pazar günü de olmasına rağımen gösterdikleri mücadeleden dolayı teşekkür etmek istiyorum.
Ve çıkış nedenini araştırdım.Yolun kenarında toplanmış bir miktar kuru dikenlere temizlemek amacıyla ateş verilmesi sonucu kontrolden çıkan ateş bir anda ormanı sarmış.Tabi yangını çıkaran vatandaş da önleyememiş, kısa zamanda komşular haberdar edilmiş ve o şekilde müdahaleye başlanmış.
Not:Bu mevsimde ve bu tip havalarda dışarıda ateş yakılması kesinlikle ve kesinlikle sakıncalıdır.İnsanları bu konuda deneyimli olarak duyarlı olmaya çağırıyorum.Cenab-ı Allah kimsenin başına yangın,sel,çığ v.b. gibi felaketler vermesin.

3 yorum:

Mehmet Yüksel dedi ki...

Salih bey büyük gecmiş olsun.

yalovalı arıcı dedi ki...

geçmiş olsun Allah beterlerinden korusun...

İlhami Uyar dedi ki...

Salih bey geçmiş olsun,yangınlar orman için ve canlılar için çok zararlı,elimizden geldiğince dikkatli olmak zorundayız.sevgilerimle