Bu Blogda Ara

9 Mayıs 2008 Cuma

ARILARIMIZA KAR YAĞDI

Fotoğrafı tıklarsanız karın yağdığını görebilirsiniz,bu sıra dağlar bizim köyün karşısındaki dağlar ve bu dağların rakimi arıları götürdüğümüz kantarlı dağına göre 250 metre daha düşük, demek oluyor ki bizim arıların üzerine şu an kar yağmış durumda. Arıların son durumuyla ilgili hiç bir haberim yok, gidemediğimizden dolayı fotoğraf da yok; ama karın yağdığı kesin. Allah yardımcıları olsun.
Daha karın yağıp hayallerimizin yıkılacağını bilmeden gidip yerleştiğimiz yer burası. Çiçeklenme de güzel bir şekilde başlamıştı. Oranın durumunu görünce birden heveslenmiştik ve çok umutlanmıştık. Rize'de bu yıl alışılmışın dışında bir iklim görülmektedir. MArt'da olması gereken sisli ve soğuk havalar mart ayının çok sıcak geçmesinden sonra, sıcak geçmesini beklediğimiz mayıs ayında kendini göstermekte. HAvalar çok geç olmadan düzelirse çok bir şey kaybetmiş sayılmayacağız. İnşallah düzelir.
Mandalina ağacının çiçeklenmiş hali. Bu yıl mandalina çiçeklenmesi seyrek olduğu için meyve veriminin de düşeceğini anlayabiliyoruz. Çiçekte dikkat ederseniz havanın soğuk olmasından dolayı ziyaretçi bir arının donup kaldığını göreceksiniz.
Mandalina çiçeği polen ve nektar yönünden oldukça zengin bir çiçek çeşitidir. Hava koşulları elverirse tabi.
Bu da bizim kivi bitkilerinden bir kare. Gördüğünüz üzere kiviler de çiçeklendi. Kivilerin çiçekleri polen yönünden oldukça zenginken nektar yönünden zayıftır.
15 gün önce meydana gelen şiddetli rüzgardan bir kısım kivi bitkisi hasar gördü ve kırılmalar oldu. Ayakta kalabilenler hayatlarını idame etmeye çalışıyor.
Kendi bahçemde bizzat kendim tarafından dikilen beyaz şeftali ağacı.Bu yıl meyvelerin çiçeklenme döneminde havaların çok güzel gitmesiyle ve arıların güzel dölleme çalışmalarıyla ağaçlarda bol miktarda meyvecikler görülmekte.
Bu da bizim nacizane bahçemizdeki erik ağacının meyveleri. Her meyve ağacında olduğu gibi erik ağaçlarımızda da bol meyvelenme görülmekte. Ayrıca bloğumda yayınlamış olduğum sebzelerin ve meyve ağaçlarının tümü kendi bahçeme aittir.
Bu da organik marul. Tamamen doğal. İki aydır salatalarımız bu marullarla şenleniyor. Ye ye bitiremiyoruz :) Yardıma ihtiyacımız var sanırım.
Tabi sadece meyve ve sebze bahçelerlimiz yok. Burası da bizim çay bahçelerimizden biri. Çayın topraktan bardağa hikayesini ve serüvenini bizden iyi bilen olmaz sanırım. Bir yandan arıcılık bir yandan da çaycılıkla uğraşıyoruz. Bu çay bahçesinin hasatı yapılmıştır; yani çayı toplanmıştır.Sizinle bu satırları paylaşırken bile bir bardak sıcak çay bana eşlik ediyor.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Salih bey temennimiz bu soğuk ortamdan arılarınızın zarar görmemesi,cuma günü sabahleyin bizdede ayaz soğuğu hava vardı,güneşte olsa randıman vermiyor,ama meteorolojik haritalara bakıyorum,trakya ve ege hariç her taraf aynı doğu anadolu daha da soğuk 1 derece olan yerler var,beklentimiz arılarımızın bu olumsuzluklardan etkilenmeden çıkmalarıdır.Bahçenizdeki güzel uygulamaları severek takip ediyorum,kolaylıklar ve başarılar dilerim.

Unknown dedi ki...

Salih bey havalar düzelir inşallah,resimler de çok güzel çıkmış paylaşım için teşekkürler.

selamlar.