Bu Blogda Ara

18 Ekim 2008 Cumartesi

KİVİLERİMİZ OLGUNLAŞIYOR

Dünyadaki kivi üretimine bakıldığında başta İtalya ve Yeni Zelanda olmak üzere, A.B.D, Fransa Şili ve Japonya izlemektedir. Çin, İspanya ve Yunanistan’da da hızlı bir şekilde gelişmektedir. Ülkemizde kivi üretimi 1988 yılında başlatılan adaptasyon deneme çalışmaları sonucunda Karadeniz, Marmara ve Ege bölgesinde rahatlıkla yetiştiriciliğinin yapılabileceği ortaya konmuştur. Bu bölgeler arasında Doğu Karadeniz bölgesi bitkinin ekolojik istekleri bakımından diğer bölgelerden daha uygun olması, kivi yetiştiriciliğinin daha ekonomik yapılabildiği ortaya konmuştur. Doğu Karadeniz bölgesinde ticari manada yetiştiriciliğinin yeni yeni yapılıyor olması birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların başında tekniğine uygun bir şekilde bahçelerin kurulmamasıdır. Bu suretle yeni kurulan kivi bahçelerinin mutlak suretle tekniğine uygun yapılması gerekmektedir.Kivi bahçeleri tesis edilirken uzun vadeli düşünmek gerekmektedir. Tesis aşamasında yapılan hataların sonraki yıllarda telafi edilmesi oldukça güçleşmektedir. Bunun için kivi üreticilerinin uzman ve bilirkişilerle diyalog halinde çalışmaları gerekmektedir.  Karadeniz bölgesinde ürün çeşitlendirilmesi ile beraber bölgedeki üreticilerin daha fazla gelir elde etmeleri sağlanmış olacaktır.Böylelikle hem bölge ekonomisine, hem de yurt ekonomisine ek bir gelir kaynağı oluşturulmuş olacaktır. Benim kiviyle tanışmam dahada eskilere dayanıyor,sadece kendi ihtiyacım olacak kadar  10  adet kivi ağacı diktim ve bu kadar kivi ağacı bile bana bir tona yakın ürün vereceğe benziyor.

kivi meyvesinin standart olarak 90 gr.üstü olması gerekmekte, benim kiviler kendi halinde olmalarına rağmen 100-150 gr. arasında ve 100 gr. üstü kiviler rahatlıkla alıcı bulabiliyor,hemde kilosu 2 ytl.den. Ne dersiniz yarısını satalımmı?

Kivilerin albenisi ortada ,tabiiki bizlerde yaradana şükürler olsun diyoruz.

Bu mübareklerden arzu eden olursa seve seve ikramım olur,yalnız buradan gelip almak şartıyla.

Dönüp dolaşıp arılardan bahsetmeden geçmek olmaz, bukivilerin bu kadar güzel olmasına arılarında katkısı çok büyük oluyor,dölleme noktasında.Kivinin hasat mevsimi kasım ayının 5 ile 25 arasında yapılmaktadır.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

very clever.

Adsız dedi ki...

wow, very special, i like it.

Adsız dedi ki...

very cool.

Adsız dedi ki...

help me.

NWO Observer dedi ki...

Visit this blog. Thank you!

Adsız dedi ki...

when will you go online?

AHMET ARICI dedi ki...

KİVİ: A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir. Besleyici değeri yüksek bir besin olan kivinin bir tanesi ile günlük A ve C vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir.



Kivinin Faydaları: Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile astımlılara faydalıdır. Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve ilerlemesine karşı koruyucudur. Kan basıncını dengeler. Tansiyonu ve kandaki kolesterol oranını düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Kansızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır.AHMET ARICI