Bu Blogda Ara

21 Ekim 2008 Salı

RİZE BİRLİK BAŞKANININ AÇIKLAMALARI

  -BALIN KALİTESİ AÇISINDAN RİZE İLK SIRALARDA-        Fevzi Civaoğlu, Rize'de geçen yıl 800 ton civarında bal üretilmesine rağmen bu yıl hava şartlarının uygun olmaması nedeniyle ancak 550 ton civarında bal üretilebildiğini kaydederek, şunları söyledi:    ''Rize ülke genelinde en fazla bal üreten iller arasında ilk sıralarda değil, ancak üretilen balın kalitesi açısından ilk sıralardadır. Zaten ülke genelinde balın kilogramı 15 YTL civarında satılırken Rize'de balın fiyatının 30 ile 100 YTL arasında olması bunu göstermektedir. Ayrıca dünyaca ünlü Anzer balı da ilimizde üretilmektedir. İlimizde üretilen balın kaliteli olmasının nedeni Rize'nin bitki flora ve faunası açısından oldukça zengin olmasıdır. Ayrıca yöremizde birçok endemik bitki türü bulunmaktadır. Bunlar da ürettiğimiz balı kaliteli yapmaktadır.''    Yörede üretilen balın 'sertifikasız organik bal' olarak da adlandırılabileceğini, çünkü üretimde kullanılan bal mumunun dışında hiç bir yapay ürün kullanmadıklarını vurgulayan Civaoğlu, kovanların bulunduğu bölgelerde de hiçbir kimyasal ilaçlama yapılmadığını, bu sayede üretilen balın oldukça kaliteli ve doğal olduğunu kaydetti.        -ARI KOVANLARINA PLAKA TAKMA PROJESİ-        Civaoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği'nin birlikte hazırladıkları ve ortak yürütülen proje ile Türkiye genelinde arı kovanlarına plaka takma uygulamasının başladığını belirterek, ''Rize'de şu ana kadar 35 bin kayıtlı kovandan 10 binine plaka takıldı. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. Kısa süre sonra uygulamayı tamamlayacağız. Bundan sonra arıcıların aldığı destekleme primi sadece plaka takılı olan kovan esas alınarak yapılacak. Bu nedenle plaka uygulaması, arıcılar için önemli bir çalışma'' dedi.        -ORGANİK BAL ÜRETİMİ-        Civaoğlu, bölgede en fazla kestane balı, ardından da çiçek balı üretildiğini bildirerek, şöyle dedi:    ''Yöremizde sertifikalı organik bal üretimi Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde birkaç arıcı tarafından yapılıyor. Yılda üretilen organik bal da birkaç tonu geçmez. Aslında Rize'de organik bal üretmek zor değil. Çünkü Rize'de arıcılığın yapıldığı yüksek kesimlerde zaten doğal ortam var. Bu yerlerin yakınında sanayi yok. Bu yerlerde ilaçlama da yapılmıyor. Organik bal üretiminde en önemli sorun sertifika almanın maliyetinin yüksek olması. Bu maliyeti arıcıların tek başlarına karşılaması çok zor. Ancak 10-15 arıcı birleşirse maliyet daha az olabilir.''

6 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

sayın arıcı salih
rize ilimiz sadece bal üretiminde değil
arıcılığın yayılmasındada çok önemli misyonu var
ben artvindeyim ama buradaki arıcıların yüzde 50 si rizeli abilerimizdir
ben arıcılığı ordulu ve rizeli abilerimden öğrendim
başta orduya rizeye ve tüm illerimizdeki arıcılara
türkiyede arıcılığımıza emeği geçen tüm arıcılara saygılar sunuyorum
ben sen yok biz varız

AHMET ARICI dedi ki...

Rize balı dünya standartların çok üzerinde olup fındıklıdan kalkandereye kadar aynı flora çeşidini bulundurmaktadır.bazı uyanıkların para yedirerek kendi ballarını reklam yaptırıp yuksek rakamlarda satmaları tuketiciyi ikilemde bırakmıstır.ama ben size farklı bişey soyluyorum rize ilimizde hangi ureticimizden bal satın alırsanız alın çok rahatlıkla evinizde bebelerinize eşinize anne babanıza kardeslerınıze yedıre bılırsınız AHMET ARICI

muratakın dedi ki...

Sayın Salih Arıcı:
800 ton yani 800 000 kg bana çok geldi. bu Türkiye nin ürettiği balın 50 birine yakındır.

ülke ortalaması kadar bal alsa ve kovandan bal alsa 47 000 arı kovanı eder.veya kovan başı 50 kg bal üretyse 16 000 arı kovanı eder buda bir çok ilin toplam kovan sayısıdır.

Bu toplam üretilen balda bir tonaj hatası var gibi geldi bana bir gözden geçirseniz.

Saygılar.

ariciahmet dedi ki...

Murat beye katılmıyorum.
biz erzurumda arkadaşlarla bir yere konakladık 250 arıdan aşağiyukarı 3,5 ton bal aldık başka yerdende 500 kğr bal aldık .
biz bir gurup arıcıyız erzuruma çıkarken yol kenarlarına yuzlerce arıcı var bizim gibi 100 arıcı gurubu 400 ton bal yapar.

Adsız dedi ki...

http://www.argemar.com/bal.htm

Unknown dedi ki...

Taşkın kardeşim haklısın bizlerde artvin ırkına önem veriyoruz,yani arıcılıkta artvin-rize elele yürümekteyiz.

Murat bey verilerde yanılma yoktur bizzat birlik başkanının açıklamalarıdır yanılgı olmaz.açıklanan 800 ton geçen yılki üretimi kapsıyor,ben geçensene şahsen 29 kovandan 1325 kg. bal hasadı yaptım.bu sene yarısını aldık.