Sevgili arı dostları bugün sizlere Rizede kendi arılarımda yaptığım son kontrollerde elde ettiğim sonuç ve endişelerimi paylaşacağım.
Önce yukarıda çektiğim resim yakın birkaç gün önceki resim ,ırkıda kafkas F1 'i bugünde kasımın 15'i bu ırkın ilk bakıldığında durumu iyi söylenebilir hem çalışıyor hemde yavru devam etmekte her arıcı bunu ister.
Oysaki benim açımdan bu durum hiçte istenilen bir durum değildir.Arılarımız yumuşak iklim şartlarına aldanarak hep aktif durumdalar oysaki bu mevsimde arıların yavruyu sonlamış ve kısmen küme olmuş olmaları gerekmezmiydi?
Bu günlerde çay çiçekleri arılara hizmet etmekteler ve iyide polen ve nektar sunmaktalar,buda arıcı için bulunmaz bir ortam gibi değilmi::)
Şimdi gelelim benim tespitlerime bizim buralardaki iklim değişikliği normalin 4-5 derece üzerinde seyreden havalar arıları maalesef olumsuz yönde etkilemektedir.Arıcılık hayatımın(yaklaşık 28 yıldır) hiç olmadığı kadar arı mevcuduna düşmüş durumdayız , 45 koloniden oluşan arılığımdaki arı mevcutları 3ile 6 çıta arasında benim diğer yıllara bakıldığında bu mevsimde en düşük kolonim 5 çıtanın üzerinde olurdu durum böyle ve ben bütün karadenizin üç aşağa beş yukarı durumu bu olduğunu tahmin etmekteyim,ben yinede elimden gelen her türlü önlemi almaya çalışıyorum ve diyorumki tecrubelerime dayanarak bu kış rekor arı kaybı olma ihtimali anlaşılmaktadır ilgili herkese bu saptamamı saygılarımla duyuruyorum,inşallah ben yanılırım.
6 yorum:
Aynen doğru...Bizdede arılar normal üstü zayıf...Şu anda akdenizde 8-9 çıta olmalıydı.Ama en baba arım 5-6 çıta...Bende durumu iyi görmüyorum.Mevsim bozukluğu,kuraklık,arının fazla çalışması,yorulması,düşük yavru üretimi,anormal varroa artışı..v.b.gibi etkiler...
Temennimiz kötü sonuçların hiç yaşanmaması,güzellikler bizlerle olsun.
salih abi
senle aynı böledeyiz
çok haklısın
benim arıların mevcudundada düşme var
her yıl 7-8 çıta kışa girerdim
arılar mevcudu düşürmezdi fazla arıyı zayıflara dağıt dağıt bitmezdi
heralde kuresel ısınma olacak
iklim değişti heralde
umarım dediğin gibi olmaz
allah ülkemizi arılarımızı hepimizi korusun
arı ölümlerinin erken bahardan kaynaklandığını tahmin ediyorum, arıcılardan da kaynaklanan teknik hatalar olabilir. Arılardaki varroa parazitine karşı kullanılan ilaçların kovanlarda ve peteklerde kalıntı bıraktığı, arıların da bu kokudan rahatsız olduğu için kovanı terk ettiklerini, uzun yıllardan beri varroa parazitine karşı uygulanan ilaçların sınırlı olmasından dolayı varroaların bunlara karşı bağışıklık kazanmış olması ve arıcının ilaç fayda etmiyor diye dozu fazla uyguladığının tahmin ediyorum. "Ayrıca havaların ısınmasındaki istikrarsızlık arı biyolojisini de olumsuz etkiledi. Kışı salkım yaparak hareketsiz geçiren arılar, havaların ısınmasıyla birlikte uçuşa çıkarak sezonu aktif bir şekilde tamamlamaya çalıştıklarından ömürleri kısaldı. Ana arının yumurtlama faaliyeti kışın yavaş olduğundan arkadan gelen yeni jenerasyon koloni oluşturamadı ve kovanlarda arı kayıpları meydana geldi. Türkiye genelinde 4-5 milyon koloni mevcut olup arı kayıplarının Türkiye genelinde yüzde 10-15 civarında olduğu tahmin edilmekte, bu da normal kış kaybı olarak değerlendirilmektedir. AHMET ARICI
Evet değerli dostlar benim tespitim bu durumu doğruluyor,bütün arıcıların bu konuda biraz bu kış için duyarlı olması lazım.Ne yapmalı derseniz:bence arı mevcudu düşen kolonilere takfiye yapabiliriz,olmuyorsa arısına göre iyi izole ve sıkıştırma yapmalı bakalım ne olur sonu inşallah iyi olur.
Ayrıca ahmet bey yorumlarıyla bizlere iyi mesajlar veriyor kendisine teşekkür ederiz.Bu konuda bilgi birikimi son derece iyidir.
Salih Abi kesinlikle haklısınız..Bu yıl arılar gerçekten zayıf düştüler.Ama ana arılar hala yumurta atmaya devam ediyor bazı kolonilerde. Benim bi kaç tanesi yumurtayı kesti neyseki . Havalar aniden soğursa yavru çürükleri oluşacak..İnşallah havalar kademeli olarak soğur. Aniden soğursaarılar için durum iyi olmayacak.
Malesef ben ilk kayıbı vermiş bulunmaktayımm.zayıf düşen bir kovanı bugün yağmalamaya başladılar.. Neyseki erken fark ettim ve hemen kovanı kapattım.. olduğu yerden ayırdım.. Ama arıları gitmişler zaten kendi arısından hiç kalmamamıştı sadece ana sağdı iki arıyla birlikte kafese aldım.. Anamız boşta kaldı .. Saklayamayacağımıza göre birine vermem lazım..
Ayrıva bu sene arılarda yağmalama eğilimi oldukça fazla güneşli sabahlarda çok fena kavgalar olmakta kovanların önünde...
Yorum Gönder