Bu Blogda Ara

4 Nisan 2009 Cumartesi

HAYAT DEVAM EDİYOR

ZONGULDAK arı yetiştiricileri birliği başkanı SELAHATTİN GÜNEY'in göndermiş olduğu 20 adet akasya 50 adet yabani kiraz 20 adet ıhlamur ve 10 adet kestaneden oluşan kargo paketi gecikmeli olarak dün elime geçti bende hemen köklerini suya koyarak akşamdan sabaha beklettim, baya susamışlardı inşallah fidanlara zara görmemiş olsunla zira benim için çok değerlidir onlar .
Bu vesileyle eEREĞLİ  orman yetkililerine ,EXPRESS cargoya ,BİOHAYAT İLAÇ firmasına ve selahattin abiye sonsuz şükran ve teşekkürlerimi sunarım::)) Elime geçen fidanların fazlasını kendim diktim bir kısmınıda komşu arkadaşlara vermek süretiyle değerlendirdim. Akasyalardan birinin dikilmiş hali. Çalışmalarım esnasında yere düşüp felç olan arılara sıkça rastladım .Hava şartları hiç arılar için uygun gitmiyor diyebilirim bugün en fazla 10 derece oldu zaten 20 gündür gece ve gündüz sicaklığı 8-10 derece civarında .Ben tabii her bulduğum arıyı elimin arasına alıp ısıttım ve uçup gittiler bana kim bilir ne kadar teşekkür etmişlerdir. Etrafta çiçek olarak bolca çeşit olmasına rağmen arıların hava koşulları nedeniyle bu nimetlerden  hakkınca yararlandığını söyleyemeyiz doğrusu.
Ben de hava düzelene kadar traş olmamaya karar verdim.Havalar açınca ben de açacağım :)
Ayrıca şimdi daha iyi görüyorum bu gidişle sakallarımın hepsi beyazlayacak.
Sabahleyin güneş yüzünü bir ara gösterdi.Az da olsa arılar çiçekleri ziyarete etti, resimde de görüldüğü gibi arı bir lahana çiçeğinden nasibini almakta.
Geçen yıl bu tarihe göre çaylarımız da bir ay geçikmeli olarak tomurcuklandı.İçeceğimiz çaylar şu an bu vaziyette.
Gülümsüyor ama nafile.İlgisini çeken pek ziyaretçisi olmuyor, hava şartlarının olumsuluğu nedeniyle çok üşüyoruz.
Bu da bir başka enstantene.
Yabani çilek çiçeği.Arılar tarafından da ziyaret eden bir kır çiçeği olduğu da söylenebilir.
Komarlarımız da yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı.Ama elimizde kat atılmış bir tek arılı kovan bile yok.Bakıyorum geçen seneki Nisan 5 itibariyle arılarımın yarısı kat atılmış vaziyetteydi, hatta bir kısmı kata çıkıp yavru atmış durumdaydılar.Bu yıl aynı tarihe baktığımızda durumun çok vahim olduğu ne yazıkki ortada.En iyi arım dahi 6 çerçeveden ibaret.Kış salkımına girmişler arılar kümede.Ortalama en fazla arıda parça parça olmak şartıyla toplasak 3 çerçeveden fazla yavru yok.Arı biyolojisini düşünecek olursak havalar ne kadar iyi gitse de Mayıs'ın 8-10'unda arılarımın yetişmesi çok zor görünüyor.Mayısın 8-10'u demek sezonun başlangıcı demektir. Hava bir düzelse bu çiçeklerden bayağı nasipleneceğiz.Arılar güneşi kovluyor resmen.
Pavlonya etrafta geniş bir sahaya oldukça hoş ve etkili bir koku veriyor.Çiçeklenme süresi 2 Ay kadar sürüyor.Bol miktarda da nektar  içerdiğini tespit ettim.Hatta diyebilirim ki bir tek çiçeğe arı bir sorti yapsa karnını doldurup kovanına girebilir.Bu ağaçlar bundan 4-5 yıl öncesine kadar yoktu fakan son birkaç yılda oldukça revaçta.Herkes arazisine bolca dikiyor.Ben de 10 kadar daha fidan alıp dikmeyi düşünüyorum.İleride iyi sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.
Ladin ağacının(gürgen) yaprak açmaya başlamış hali.Baharın geldiğini görüyoruz.
Başta söylediğim gibi etrafata ve çayırlarda boş yerlerde her türden çiçeğimiz bolca mevcut.Rizemizin endemik sümbül türlerinden bir çeşit.
Havanın soğuk veya sıcak olması bu bambuslara hiç almıyor.Onlar her şartta çiçekleri ziyaret etmekten çekinmiyor.Bu çiçeklere sadece bambus arılarının geldiğini gördüm bugün.Oysa hava şartları olumlu olmuş olsaydı çok daha farklı çalışkan arıları görmek mümkündü.
Orman gülü hazır durumda fakat başında 5dk bekledim tek bir arının geldiğini görmedim.
Arılarımdan bir grup.
Kaysılarda geçen seneki neşe yok bu yıl.Çok fazla çiçek açmalarına rağmen meyve verimi %10 randuman verdi.Hava şartlarının uygun olmaması onların da verimini etkilemiş sanırım.
Bu videoyu bugün saat 09.00 ile 10.30 arası havanın güneşlenmesi esnasında arıların bir anda coşkularını yansıtırken yakaladım.Ama bu coşku fazla sürmedi.Ardından şiddetli bir poyrazla sis sardı etrafı hava bir anda soğudu.Halbuki hava her gün böyle olmuş olsaydı nektar ve çiçek bol miktarda var.
Yukarıda yazdıklarım her ne kadar şikayet niteliğinde de olsa Taktir-i İlahi en güzelini tecelli eder hiç şüphesiz.Allah'ın verdiği her şeye sonsuz şükürler etmekle beraber ,güzel havaları da bizlere göstermesi için dua ediyoruz.

3 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

salih abi
maşalalh diyeyim
botanikçi gibi her çiçeğin adını biliyorsun
bloğu izlerken sanki
tatlı bir doğa manzarası seyrediyoruz etkisi veriyor
sağol varol
arılarınla beraber mutlu ol

İlhami Uyar dedi ki...

Kıymetli Salih bey,bazı şeyleri değiştirmek elimizde değil maalesef,bende gezdiğim yerlerde hep dikkat ediyorum,ballıbabalarda,kirazlarda,armutlarda,şeftalilerde pek yoğun bir arı trafiği yok,bizim buralarda sıcaklık 16 derece civarında seyrediyor ortam uygun,ümidimiz ve beklentimiz işlerin rayında gitmesi,allahtan dileğimiz bu,işlerinizde başarı ve kolaylıklar diliyorum.Kendinize iyi bakın.

AHMET ARICI dedi ki...

SALİH BEY GÖNDERDİĞİM ELMA VE KİRAZ FİDANLARINI DİKTİN Mİ ? :)