Arı kolonilerinin geç sonbaharda (kışa girerken)arısız çerçeveleri alınıp bölme tahtası veya strafor vb. malzemelerle sıkıştırılması ne zaman yapılmalı!?
Ben kendi kişisel tecrübemi burdan belirteyim bu konuda farklı görüşlere saygılı kalarak.
İnternet ortamında arıcılığımızı dahada geliştirip yeni uygulamalarıda hep yaptığımız gibi arıların sıkıştırılma işini bizde 4 senedir yapmaktaydık.Fakat bizim bulunduğumuz yörede arılar salkım yapma ortamını bulamazken bizler arıları sıkıştırıp hep aktif kalmalarını sağlamaktayız , Ben bu sene arılarımı hiç sıkıştırmadan içerlerindeki boş çerçeveleri alıp arılı çerçeveler kalacak şekilde hatta uçuş gözlerinide ardına kadar açık olacak bir şekilde kışa soktum .Arıların daha iyi bir kış uykusuna girdiğine şahit oldum ,gerçi Rize'de daha kış gelmesede bu önlemi almamız çok isabetli olduğunu söyleyebilirim.üzerlerinde pamuklu kot bezinden başka bir şey uygulamadım.
peki arılarımızı ne zaman sıkıştıracağız ?? yine benim kişisel fikrim mart başı arıların uyanmaya başladığı yavrulamanın aktif olduğu zamanda arılarımı olabildiği kadar sıkıştırmayı düşünüyorum,aynı zamanda teşfiklemeyle beraber .Benim sıkıştırma takvimim bu arıcılarımızın bu konuyu dikkate alması dileklerimle.
KONUYLA İLGİLİ FİKİR YORUMLARINIZIDA BEKLİYORUZ.(yukardaki resim 2007 yılında ağustos ayında çekilmiştir ikinci ballıktan)
11 yorum:
Selam,
Uygulamanızın sonucunu baharda umarım paylaşırsınız.
Arıcılık konusunda fazla deneyimli değilim ama ben de bugüne kadar sıkıştırma işlemini hiç yapmadım. Hatta geçen yıl güçlü kolonilerden birkaç tanesini deneme amacıyla iki katlı kışlattım ve en yüksek bal verimini o arılardan elde ettim. İki katlı kışlatma uygulamasını yaparken gerekli bilgiyi sayın mehmet Yüksel'in bloğundan aldım.
İşlerinizde kolaylıklar dilerim, hoşça kalın.
hocam merhaba;
Yorumunuzdan anlaşıldığı üzere trakyada iki katta arı kışlamış sonucunuda beğenmişiniz,bu demek oluyorki arılarımızı kışın soğuktan üşür diye korkmamalıyız,arının yavru yoğunluğu başlayınca sıkıştırılması daha mantıklı diyorum. ben uygulamamın sonucunu tabiiki bloğumda paylaşacağım,saygılar.
Abi ballı çıta resmini görünce senin bana attığın bir yorum aklıma geldi. Özetle demişdinki; seni izliyorum ya sen çok iyi bir arıcısın yada bölgende nektar akımı çok güzel. Bende böyle full dolu ve sırlı bir çıta hiç olmadı o nedenle sende ya çok iyi bir arıcısın yada nektar akımı bölgende müthiş maşallah diyelim kal sağlıcakla...
Muhteşem abi;
O yorumu hatırladım,abi her ikisindende biraz var bizde diyelim,ama daha kat edecek ,öğrenecek şeyler var diyorum.
Çerçeve tüm zamanların rekorunu kırdığım 2007 yılının erzurum yaylasından o çerçeve üçüncü kattandı,abi saygılar.
SLM...
Salih Abi.
İyi bir arıcı her daim arayışta olan arıcıdır.tabii bunun için Amerikayı da yeniden keşfetmeye gerek yok.
Sıkıştırma konusunda bende bir takım denemelerin yapılması taraftarıyım.Mesela ben bu yıl sıkıştırma işini 2 ay geçiktirdim ve arının vereceği tepkiyi bekledim.Çok olumlu gözlem yaptığımı söyleyemem.Fakat bunu söylerken mevcut kolonileriminde çok güçlü olduğunu söylemem.Bu sebeple gelecek yıl güçlü kolonilerimle denemeye devam edeceğim.
Bu deneme ve sonuçlarını yapan arıcı arkadaşlarımızı takip edenlerinde ,arıcıların bulundukları yöreyi dikkate almalarını öneririm.
İzlemeye devammm.
SLM ve Muhabbetle...
Yusuf kardeşim,aşağı yukarı istanbulla Rizenin iklimi benzer sayılır.Ben yaklaşık 10 yıl önce bizim köye 2 metre kar yağmıştı ,tabii biz kışın köyde değiliz aklımız takıldı zar zor bi çıkıp bakalım dedik;hiç unutmam 10 arılık bir sehpada olan arıların 10 u da yerlerinde yoktu !! çayıra dağılmışlardı üzerlerindede 50 cm kar birçoğunun çerçeveleri dışarı çıkmış kapaklarının yerini karlar doldurduğu halde hepsini toparlayıp yerlerine almaştım , en ufak bir zarar görmeden o arılardan oyıl çok iyi verim almıştım,daha önemlisi ben bu tecrübeden büyük bir ders almıştım,yani arıya soğuktan bir şey olmuyor eğer yavru varsa soğuk zararlıdır diyorum ... selamlar.
selamlar
sıkıştırma mutlaka gerekli değil
arıcını keyfine bağlı bir olay
ne ilginçtirki
20009 da kara kovanıda sıkıştıran arıcı gördük
şaştık kaldık
karakovanı sıkıştırmaya ne gerek var ki
karakovanı sıkıştıran
iyi bir düşünsün muhakeme yapsın
salih hocaya katılıyorum
arıyı yavru yapınca sıkıştıracaksın
çünkü sıcaklık bu zamanda lazım
konu açımı iyi idi
başarılar
Hasbelkader arıcılıkta 4seneme gidiyorum.Hernekadar kışa girişlerde arıları sıkışık kışa sokma girişimlerimiz olsada ağabeyimin söylemi mantıklı geliyor.arı soğuktan değil açlıktan ölmesi daha bir muhtemel,Sıkıştırma işleminin arının yavruya açıldığı dönemde yapılmasının izahını şu şekilde yapıyor,Bir örnekleme yaparsak eğer 7 çıta şeklindeki bir arının yavruya açıldığı dönemde 5 çıta civarına sıkıştırma yapılırsa çıta başı atılan yavru geniş hacimli olacağından arıların bu yavrulara bakabilme olasılığı daha mantıklı.. 7 çerçeveye atılması muhtemel dar alanlı yavrudan 4 5 çerçeveye atılmış geniş alanlı yavrunun daha iyi korunabilmesi ve bakılabilmesi daha muhtemel olduğundan bu konudada daraltma zamanının yavru açılışına uygun dilimde yapılmasını bende mantıklı görüyorum.... Çocuklarda aklı veriyor demezseniz artık:) hasadınız bol olsun......
Merhaba Salih bey, bu sıkıştırmayı anlayamadım.Serbest bırakmayı anladım, yani boş arısız çerçeveleri alıyorsunuz ve kovanda bölme yapmıyorsunuz.Peki sıkıştırmadan kastınız nedir.Arılı çerçevelerden bazılarını alıp çerçeve sayısını mı azaltıyorsunuz?
kusura bakmayın ben adımı yazmayı unuttum, ben İstanbul'dan Salih Ural. iyi günler
Merhaba Salih bey;
koloni sıkıştırması derken arılı çıtaları kalacak şekilde diğer boş çerçeveleri alıp boşalan alanıda bi şekilde doldurup,bölüp sıkıştırmadan bahsettim.yani arıya 5 çıta kalmışsa bunun dışında boşyer kalmaması. örneğin 5 çıtalık bir rüşet kovan .
Yorum Gönder