Bu Blogda Ara

18 Aralık 2010 Cumartesi

HIZ KESMEDEN,18 ARALIK 2010

Bugün itibariyle Rize'de öğle saatlerine kadar yazı aratmamaktaydı! Bir türlü mevsimsel şartlar buralarda oluşmadığından görülmemiş bir şekilde tabiatta bir yanılgı ortamı doğurmakta ve bitkiler aldanabilmekte!. Arılar birer ikişer ziyaret ediyordu. Bu çiçekler çok yıllık yaprak dökmeyen gardenyagillerden bir bitki;Ben bu çiçeğin geçen yıl ocak sonu gibi bir resmini yayınlamıştım,o tarihtede bugünki gibiydi,yani bir ay daha erken açması normal değildir herhalde,resmin arka planında bırakın yamaçlarımızı dağlarımız dahi kar görmedi. Yine normal şartlarda şubat sonu mart başlarında açması gereken mimoza'lardada bir canlanma söz konusu ,bu gidişle 10 sonra sapsarı resimlerini izleriz hep birlikte. Ben bu sene arılarımı sıkıştırma işini şubat sonuna bıraktım,erken sıkıştırmanın zarardan başka bir şeyini görmedim,arıları sıkıştırdıkça bizim coğorafyada salkım olayı olmuyor arılar aktif oldukları için baya bir kayıp yaşadıklarını tespit ettim.Bence ülkemizde erken sıkıştırmanın karasal iklim olan bölgelerde yapılması ,bizim gibi sahil ve iklimi yumuşak olan bölgelerde arıları mart başı sıkıştırmalıyız diye düşünüyorum.Hatta ben ballıklarının tamamını bu gün aldım üzerlerinden. Ben çalışırken bana durmadan kur yapıp durdu,hayvanlarada çok sevgim var.:)) Bir anda öğlen saatleriydi mütiş bir fırtına ve sağnak yağış oldu,yağmur yağması iyi oldu uzun zamandır bir kuraklık sözkonusuydu. Bu resimler bugün çekildi arılar çay çiçeğinden polen çekebiliyor ama bazan açık renktede polen geldiği oluyor. Genelde arılar çalışmıyor fakat bir kaç kolonimde baharı aratmayan bir durum söz konusu. Kontroller sonunda 5 kolonide bal stoklarında azalma gördük ve sıcaklık zaten 20 li derecelerde vede bir hafta dahada bu aralıklarda olması koyu invert şurup verilmesinde hiç bir sakınca görmeden 15 kg kadar şurup yaptık. Hazır haldeki invert şurubu nasip olursa yarın 5 koloniye yoğun olarak bir anda vereceğim bu onlara yeter. Gün boyu baya bir enerji harcadık !!! Kivideki zengin vitaminler bizi formda tutuyor. Az önce yedim ve sizinle paylaşayım dedim.
Bu videoyu büyüterek izlerseniz daha güzel görülmekte,bu arının çalışmasının 18 aralık 2010 bugün olduğuna belkide inanamayacaksınız!.İnandırıcı olsun diye sonunda etraffıda çektim.Dikkat edileceği gibi yanındakilerden arı çıkmıyor fakat bu koloni coşmuş,sebebi;ekim ortaları bu arı ana kaybetti bende kıyamadım ona bir şans verdim yaklaşık 6 çıta arısı vardı o zaman günlük yavrulu bir çerçeve verdim ,malüm havalar çok iyi geçti buralarda geçen sonbaharda,anasını 12 günde çıkarıp 6 gün sonrada yumurta attı şu an 4 çıtada yavrusu var ikinci posta yavru,hem polen hemde bal geliri var.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

selamun aleyküm dayıcım evet karadenizesenin de dediğin gibikış gelmeyecek gibi gözüküyor babamla cumagünü yaptığımtelefon görüşmesinde arıların polen getirdiğini ne den olur acaba diye sorduğunda çay çiçeğinden olduğunu söyledim havanın güneşli ve 20 derecenin üzerinde ısı olduğunu ve kışın gelmeye nıyeti olmadığını söyledi bu arada tavşanında süper her halde köpek yok cıvardaki rahat hareket edebilmekte.

demircioğlu dedi ki...

herşey çok güzel :)))
eline sağlık abicim.

Mustafa Yılmaz dedi ki...

abi afiyet olsun .kastamonuyada kış gelmedi netür arı ırkıyla calışıyrsunuz bilgi için şimdiden teşekürler,

özkan dedi ki...

Selamün Aleyküm Salih abi hafif geçen kışı tüm arıların sağ sağlim atlatır inş şimdiden bol ballı 2011 dilerim

Unknown dedi ki...

Onur,teşekkür ederim o senin gözünün güzelliği.


Mustafabey;inşallah kış kışlığını yapar diyoruz.çalıştığım ırk kafkas arısıdır,yöremizin yerli arısı,sağlıcakla kal.


Özkan bey teşekkür ediyorum,çalışmalarımızı üsülüne göre yaptıkmı gerisi zaten gelir diyor tüm arıcılarımıza 2011 de bol ürünlü sorunsuz bir sezon diliyorum.

Unknown dedi ki...

Ve aleyküm selam asım abi;

Evt abi havalar bir hafta daha 18 ile 20 li derecelerde olacak! olsun be taktir allahındır.Tavşan için köpek tehtidi yok .

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Salih bey,arınların saglıklı olarak bahara çıkması dileğiyle,saglıcakla kalın.