Bu Blogda Ara

26 Şubat 2010 Cuma

2010 SEZONU İÇİN İLK KONTROLLER

Öcelikle yeni sezonunu bütün arıcılık camiasına verimli olması dileklerimle;
Uzun yıllar ortalamalarına göre bölgemiz ve Rize'mizde mevsim son derece ılıman olarak geçıyor ve bu şekildede mart ayına merhaba diyoruz,mart demek arıcıların işlerinin aktif olma durumu demektir.Aktif olmayan arıcılar ileride bunun sıkıntısını çekeceği gerçektir.
Her zamanki gibi bugünde Rize'de hava güneşli 19 derece civarıydı!.Tabii arı kontrölleri için uygun bir ortam vardı(arılarımızı açmamız için hava sıcaklığının 15 derecenin üzeri olmasını unutmamalıyız)bende bu fırsattan yararlanıp arılarımın tamamını kapsamlı bir kontrölden geçirdim.
Blanço;
5 adet kolonide ana kaybı ,şükürler olsunki koloni kaybım yok:)Alttaki resimde bunlardan birinin görüntüsü ,ana çıkarmış ,genç ana yukardaki resimde görülmekte ana henüz döllenememiş,arılarda erkek arı tek tük mevcüt inşallah kısa zamanda çiftleşir diyoruz.
3adet anasız koloniye elimde bulunan 3 adet stepne döllenmiş (ekim ayından)analrı basit bir şekilde verdim onlar şimdi yavru atışına başlamış durumdalar.
Burada önemli bir hususu daha arıcı kardeşlerime belirtmek isterim;arıcının elinde mutlaka birkaç yedek ana olmasına özen gösterilmeli ki 5 çıta anasız arıyı yanındakiyle birleştirmeden kurtarabilmemiz için.!!!
Bu koloni 2 çıta fül yavrusu varken anasını anlamadığım bir sebepten kendi değişti .
Kontroller bal durumu , ana varmı, ana yumurta atıyormu ve arıda yavru çürütme varmı şeklinde idi.
Resimde yavrusunu çıkarmaya başlamış ve sahayı açarak yavruyu yenileyen bir çerçeve.
Burada yastık diye tabir ettiğimiz ,son yavrulu çerçevenin peşindeki ballı ve polenli çerçeveyi görmekteyiz.
Polen ve nektar gelişi başladı .havalarda uygun seyrederse arılarımız kısa sürede yeni işçi arılarla donatılmış konuma gelebilecekler.Kış arılarıda misyonunu tamamlamış arılarımız kurtarmış olacaktır inşallah.
Bir başka kolonini çalışması.
Arıların suya yoğunlaşması ,bal sökmekte olduklarını göstermekte,balı sulandırıp o şekilde kullanıyorlar,arılarımın bulunduğu yer temiz su konusunda son derece uygun bur yer.
Mevsim erkenci olduğu için şubat ayında karayemişlerin erkencileri arıların ziyaret edeceği bir konumda.Bu çiçekler arıların gelişimi için bu mevsimde en verimli olanıdır ama!!! Aksi olupta hava soğursa bu karayemiş çiçekleri işe yaramıyor. Aslında martın 15'inden sonra çamları gerekirdi:!
Burda dalında portakal meyvesi benim bahçemden.
Eriklerde açtı:)
Çevrede açmış durumda kır çiçekleri.
ballı babalarda her yerde.
Çuha
Yabani kır menekşesi,bu çiçeklere bu sene arıların ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz.
Mutlaka bir ismi var ama bilmiyorum.
yabani menekşe. Defne çiçeği.
Elimde ballıbaba.
bir başkası
bütün bu çiçekler bölgemizin endemik bitkilerinin sadece birkaçı.
salata yapmak için topladım kıvırcık.Alttada köyde ufak bir sera yapmıştım kendimize yetecek kadar kıvırcık ,yeşil soğan ve maydanoz ekmiştik,organik ve cok sağlıklı.
Son haberi yapalı epey olmuştu bu haberimiz biraz içerik olarak uzun soluklu oldu diyebiliriz,bir dahaki haberimizde görüşmek üzere .........

5 yorum:

aytekin ışık dedi ki...

Söze gerek yok.resimler herşeyi anlatıyor..iyi çalışmalar

Adsız dedi ki...

Durali YAZAN.Selam kadeş salıh bey . maşallah iyibiryil oması temennısıyle bereketlı bır yıl olmasını dılerm.Sezon ınşallah arıcı dostlarıntemennılerı doğrultusuyla geçmesını rabbımden dılerım. ACEMI ARICI ÇAYELİ,Lİ Durali.

İlhami Uyar dedi ki...

Sevgili Salih bey,tüm dileklerinize katılıyor,çevredeki o güzelliklerin verime yansımasını diliyorum.Herzaman güzel haberler duymak temennisiyle,kolay gelsin,iyi çalışmalar.

demircioğlu dedi ki...

salih abi, analar için üzüldüm şarda azcık daha sıksalardı dişlerini çok güzel olacakmış.çiçek fotoğraflaraı çok güzel çıkmış özellikler karayemiş. seranda çok güzel evin ihtiyacını karşılıyorsa ne ala, bizim bahçeye daha yeni ekiyor valide, onlar bitecekte büyüyecekte yiyeceğiz ooo eşekli bir tabir varya bizimki tam o hikaye.
bütün işlerinde allah kolaylık versin abicim.

Unknown dedi ki...

Salih abi maşallah resimlerin harika,doğadaki çicekler birden açınca arılarda çabuk gelişiyor,çalışmalarında başarılar dilerim,selamlar saygılar.